Rotterdam viert de International Jazz Day

UNESCO heeft zaterdag 30 april uitgeroepen tot International Jazz Day. In 200 landen wordt de positieve grondslag van jazz tijdens deze dag benadrukt. Hogeschool voor de kunsten Codarts heeft samen met Podium Grounds het initiatief genomen om deze wereldwijde viering naar Rotterdam te brengen. 
Ter gelegenheid van de International Jazz Day komt de Syrian Big Band weer bijeen. Ondanks het succes viel de band in 2011 uiteen door het uitbreken van de Syrische burgeroorlog. Als de oprichter vijf jaar later ontdekt dat veel van de voormalige leden als vluchtelingen in Europa een bestaan proberen op te bouwen, betekent dat het begin van de herstart van een bijzonder muziekproject. De Syrian Big Band is weliswaar een jazzorkest, maar valt op door het gebruik van diverse traditionele Oosterse muziekinstrumenten.

Aangevuld met leden van de Codarts Big Band en diverse solisten onder wie Michalis Cholevas, Ruven Ruppik en Buma Boy Edgar Prijs-winnaar Tineke Postma. De Syrian Big Band Codarts Union staat onder artistieke leiding van trombonist, componist en Thelonious Monk Award-winnaar Ilja Reijngoud. Als eerste bigband in de Arabische wereld heeft de Syrian Big Band de jazzmuziek een stem gegeven in thuisland Syrië.