Rotterdam viert Keti Koti: Wat is er te doen?

Vandaag viert Rotterdam Keti Koti (‘verbroken ketenen’). Tijdens deze jaarlijks terugkerende feestdag herdenken en vieren we dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Er zijn verschillende evenementen te bezoeken. Wij zetten ze op een rij.

Keti Koti Festival Wijkpark
In het Wijkpark wordt het Keti Koti Festival gevierd vanaf 12.00. Tijdens dit festival wordt de emancipatie en de verbondenheid na de slavernij met elkaar gevierd. Met livemuziek, een kleurrijke exotische markt en veel gezelligheid. Ook op de West-Kruiskade zelf wordt de dag gevierd. Het festival is gratis en open voor iedereen.

OPEN Rotterdam is er live bij en we doen ook verslag op onze Instagram-pagina.

Free Heri Heri
Op verschillende plekken in de stad kan er gratis heri heri worden gegeten, een Surinaams gerecht dat stamt uit het slavernijverleden. Zo ook in de Art Studio in Hoogvliet. Zij organiseren een multidisciplinaire Keti Koti viering met verschillende activiteiten voor jong en oud met livemuziek, spoken word en interactieve workshops.

Maaspodium
In het Maaspodium ook Keti Koti: A Ticket to The Future. Een avond waarin Rotterdamse muzikanten, beeldend kunstenaars, theatermakers, denkers en koks een voorstel creëren voor de toekomst. Voor deze avond slaan curatoren Sue-Ann Bel, Kay Slice, Philip van der Heijden en Carole van Ditzhuyzen de handen ineen.

Vandaag doen wij uitgebreid verslag op onze online kanalen van deze dag in Rotterdam!

Herdenking
Gisteravond werd het koloniale en het slavernijverleden herdacht met de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het Slavernijmonument op de Lloydkade. Met onder andere speeches van burgemeester Aboutaleb en Carlos Gonçalves, voorzitter RRKC.

Hieronder een impressie van de avond.

Kijk hier ons liveverslag terug in samenwerking met RTV Rijnmond.