Rotterdammer en Feyenoord-fan Henri Bontenbal gepresenteerd als nieuwe lijsttrekker CDA

CDA heeft Rotterdammer Henri Bontenbal gepresenteerd als nieuwe lijsttrekker. Hij zou de politieke partij moeten terugbrengen naar haar oude glorietijd. Bontenbal werd geboren in Rotterdam-Zuid, waar hij nog altijd woont. Nu betreedt hij als kandidaatlijsttrekker het landelijke podium. Maar wie is hij?

‘Klimaatkandidaat’
Klimaat en energie zijn de hoofdthema’s waar Bontenbal waarde aan hecht. Zo vindt hij dat het klimaatbeleid ook voor mensen met lagere inkomens uitvoerbaar moet zijn. Hierbij gebruikt hij Rotterdam-Zuid vaak als voorbeeld. 

In 2021 was Bontenbal te gast in Coolsingelpraat, een podcast van Vers Beton en OPEN Rotterdam. Hierin komt hij naar voren als echte ‘klimaatkandidaat’. Hij geeft aan dat hij van het CDA een groenere partij maken en wil gaan voor een effectiever en slimmer klimaatbeleid. Als voorbeeld daarvan noemt hij de Rotterdamse woonwijken. “Ik denk dat best veel mensen bereid zijn om hun woning te verduurzamen, maar dan moet dat wel op een eerlijke en realistische manier. Mensen moeten snappen dat het effectief is en dat het ook rechtvaardig is.” 

Bontenbal ziet een grote verantwoordelijkheid voor het CDA bij het behalen van klimaatdoelen. Hij heeft rentmeesterschap, het goed willen doorgeven van de aarde aan komende generaties, hoog op zijn agenda staan.

Bontenbal op Twitter
Wie even door de Twitter-pagina van Henri Bontenbal struint, ziet al snel dat hij ook een Feyenoord-supporter is. Zo berichtte hij bijvoorbeeld blij te zijn met de Feyenoord City-plannen en vroeg hij zich hardop af waarom er bij een persconferentie van Rutte niet naar de toenmalige aanstelling van Dick Advocaat werd gevraagd.

Verder tweet Bontenbal veel over de Rotterdamse haven en pleit hij voor de verduurzaming hiervan. Ook is te lezen dat hij tegen het legaliseren van drugs is en te zien dat hij graag naar de Hillegondakerk in Hillegersberg gaat om orgel te spelen. Zijn vrouw werkt als verloskundige in Charlois. 

Van invaller naar lijsttrekker
Landelijke nieuwsmedia zien de aanstelling van Bontenbal als lijsttrekker als een verrassing. Voor het grote publiek is hij niet erg bekend. Voor het CDA was hij een vaste vervanger van zieke Kamerleden, voordat hij in 2022 de plek van Wopke Hoekstra – hij schoof door naar het kabinet – definitief overnam.  

Niet iedereen was meteen de grootste fan van Bontenbal. In een artikel van het AD staat dat betrokken CDA’ers liever een wat meer ervaren en bekendere politicus aan het roer hadden gezien. Maar uiteindelijk heeft de Rotterdammer aan het langste eind getrokken.

Maandagmiddag om 16:00 uur werd de Rotterdammer gepresenteerd als de nieuwe lijsttrekker van het CDA.