Rotterdammer restaureert en digitaliseert oude filmbeelden

Bas Romeijn merkt dat jongeren meestal niet geïnteresseerd zijn in vroeger’ maar ziet wel dat ze vaak verbaasd zijn als ze zien dat hun wereld er vroeger heel anders uitzag. De retrofilms op zijn website worden in ieder geval goed bekeken en ook op Youtube is de kijkersloyaliteit ‘bovengemiddeld’.

Daarom heeft de Rotterdammer dit keer, van een filmpje uit de oude doos van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, een snellere montage gemaakt en op zijn website gepubliceerd. Romeijn: “De film uit 1957 gaat over het bezoek van leden van de Provinciale Staten aan Rotterdam. Doordat de provinciale politici hun jaarlijkse inspectietocht lieten filmen, kunnen we nu zien hoe men toen poolshoogte ging nemen van de ontwikkelingen in het havengebied. Ze bezochten daarbij ook het nieuwe recreatiegebied Brielse Maas en de aanleg van de werkhaven voor de Deltawerken bij Hellevoetsluis.”

In de film zie je hoe de politici arriveren op het, toen nog nieuwe, Centraal Station en per touringcar naar de in aanbouw zijnde woonwijken op Rotterdam-Zuid afreizen. Vervolgens varen ze met de Princesseplaat van de Spido naar de Brielse Maas en Hellevoetsluis.

Deze film, uit het archief van de Provincie Zuid-Holland, is door Bas Romeijn bewerkt en ingekort voor vertoning via internet en nu toegevoegd aan zijn uitgebreide verzameling ’terugkijkfilms’ over Rotterdam en omgeving. Die verzameling is te bekijken op zijn website basromeijnfilms.blogspot.nl

OPEN Rotterdam zendt de film ook uit. Zaterdagavond, vanaf 18.30 uur, te zien op OPEN Rotterdam TV.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter