Rutger zet zich in voor campagne #StopOnlineHaat na vervelende ervaringen

Rutger de Quay is als journalist actief op Instagram en twittert er graag op los. Dit levert hem vaak leuke reacties op, maar ook soms hele nare. Daarom zet hij zich in voor de campagne ‘#StopOnlineHaat’ van DeGoedeZaak. 

De campagne is ontstaan om ‘de uitwassen van online haat aan te pakken’. Via Instagram laat Rutger zien dat hij de actie ondersteunt: ‘“Wat kijk je boos…”. Ja, dat klopt. Ik doe mee aan de actie #StopOnlineHaat van @degoedezaaknl. Helaas heb ik in de loop der jaren tal van online en offline bedreigingen gehad, omdat ik mijn werk doe. Mede mogelijk gemaakt door de KvK, die mijn persoonlijke gegevens open en bloot op internet publiceert. ‘Kan iemand dat kankerhomootje eens aanpakken?’, etc, etc. Bescherm onze persoonsgegevens en laat mij mijn werk doen en mijzelf zijn zonder intimidaties en bedreigingen. Je kunt de petitie tekenen bij @degoedezaaknl.’ staat onder de foto. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rutger de Quay (@rutger_)

Rutger is niet blij dat zijn geboortedatum, adresgegevens en telefoonnummer online te vinden zijn via de website van de Kamer van Koophandel: ‘Ik snap vanuit het zakelijke perspectief dat er een zakelijk register bestaat’, legt hij uit. ‘Maar nu kan iedereen mijn naam intikken en alle informatie vinden.’ Een extra stapje voor waarborging van gegevens zou een oplossing kunnen zijn: ‘Een afgeschermd gedeelte waar alleen ondernemers kunnen komen wanneer ze zich hebben aangemeld bijvoorbeeld’. Zodat Rutger’s privénummer niet online te vinden is heeft hij een vast nummer aangeschaft: ‘Een tip voor iedereen!’. 

Gelukkig heeft Rutger tot nu toe in Rotterdam geen last gehad van gerichte fysieke bedreigingen. Online is dit een ander geval: ‘Via Instagram direct message of Twitter krijg ik nog wel eens vervelende reacties, omdat mensen bepaalde berichten persoonlijk opvatten’. Zo kreeg hij een aantal jaar geleden via Twitter de reactie: “We zouden die Rutger eens met z’n hoofd aan een auto moeten vastbinden en door Mosul moeten rijden”. Hij deed hiervoor aangifte: ‘Hier is uiteindelijk niks mee gedaan, maar het was vooral symbolisch en voor mijn eigen geweten’. 

Ook wordt Rutger’s seksualiteit vaak gebruikt om haat te tonen: ‘Online, als ze een stok zoeken om mee te slaan, dan pakken ze dat’. Ook heeft de in Rotterdam wonende journalist indirect fysiek te maken gehad met homo-haat. Een half jaar geleden is Rutger verhuist naar het Centrum. Tot zijn grote schrik ontdekte hij dat het woord homo op de muur naast zijn voordeur geschreven was. Hij meldde dit bij de politie en ook zijn buren zijn op de hoogte gesteld: “Ik kreeg hartverwarmende berichten en werd in allerlei wijkgroepapps toegevoegd. Ik kon bij hen terecht als ik me niet veilig voelde”, legt Rutger uit. ‘Ook kreeg ik het nummer van de wijkagent, die staat binnen 5 seconden voor mijn deur als ik hem bel!’ De tekst op de muur was dankzij een lieve daad binnen 24 uur weer van de muur af: ‘Iemand van Codarts had thuis nog verf liggen. Dat mocht ik gaan ophalen’. 

Rutger laat zich door alle omstandigheden niet uit het veld slaan: ‘Ze willen juist dat je het aan de grote klok gaat hangen. Dus ik ga er relaxed mee om’. Online maakt hij goed gebruik van de mogelijkheid om reacties van niet-volgers weg te filteren: ‘Ik heb er gewoon niks aan om me eindeloos zorgen te maken.’