Rotterdammer Wilgo Pengel vanuit onder water gelopen Suriname

Suriname wordt sinds het begin van 2022 al geteisterd door extreme regenval. Er valt met gemak 10 tot 20 mm regen per dag. De Rotterdamse lijsttrekker van Wij Kleurrijk Rotterdam, Wilgo Pengel, reisde af naar Suriname en deelt de beelden van de dagelijkse problemen die de bewoners tegenkomen met OPEN Rotterdam.

Het begon dit jaar met uitzonderlijke regenachtige perioden in de kleine droge tijd, van februari tot april, veroorzaakt door het weerfenomeen La Niña. Normaal valt er in de kleine droge tijd iets minder regen en volgt hierop het regenseizoen. In 2022 is het echter een constante periode van regenval, waardoor vele overstromingen ontstonden. Deze troffen, in het begin, grote delen van het noorden van het binnenland. Nu ondervindt heel het land last van het water. Tot de dag van vandaag staan sommige dorpen en steden al weken, tot soms zelfs maanden blank.

De tekst gaat verder onder de video.

Een groot probleem tijdens de overvloedige regenval is het verouderde afwateringssysteem van Suriname. Dit is volgens Pengel niet iets dat de regering te verwijten valt: ‘Dit was al voor de onafhankelijkheid een probleem en na de onafhankelijkheid is dit een probleem gebleven.’

In de beelden is te zien hoe verschillende gebieden in het land erbij liggen en wat voor invloed de buien hebben op het dagelijks leven van de inwoners van Paramaribo. Aangezien veel regen ‘s nachts valt, worden de Surinamers ‘s ochtends begroet door onder water gelopen straten. De infrastructuur ligt overhoop en de dagelijkse routine stagneert.

Vanuit Nederland is er een delegatie overgevlogen die zich gaat verdiepen in de mogelijkheden omtrent het watermanagement. Volgens Pengel kan een educatieve (watermanagement) uitwisseling tussen Suriname en Nederland een uitkomst zijn voor het verbeteren van de huidige en toekomstige situatie. ‘Laten we positief blijven en laten we hopen dat het lukt om in afzienbare tijd het wateroverlast probleem te minimaliseren.’