Rotterdammers bepalen hoeveel geld culturele instellingen krijgen

Het onderverdelen van geld aan culturele instellingen gaat heel democratisch in Rotterdam-Noord. Van het initiatief de Burger Bepaalt mag de burger zelf kiezen hoe 50.000 euro wordt onderverdeeld. De culturele instellingen zijn hier heel blij mee. 

 

Vorig jaar werd de Burger Bepaalt voor het eerst georganiseerd en na dat succes is er dit jaar een tweede editie. Van 23 november tot en met 7 december kunnen bewoners van Rotterdam-Noord hun stem op 65 initiatieven uitbrengen via https://burgerbepaaltnoord.mett.nl. De culturele instellingen zijn in drie categorieën onderverdeeld: Beleven, Zelf Doen en Kijken & Luisteren. De Rotterdam-Noorders mogen in elke categorie drie stemmen uitbrengen. “Vorig jaar zijn we begonnen met de Burger Bepaalt, omdat we wilden kijken of we daarmee de betrokkenheid bij kunst en cultuur kunnen vergroten. En daaruit bleek dat er veel enthousiaste reacties waren.” vertelt Cultuurscout Sanne Lansdaal.

Vorig jaar haalde theater Studio de Bakkerij € 3294,89 binnen. Daarmee eindigden ze op de tweede plek net na Duizel in het Park en konden ze hun tribune laten verbouwen. Artistiek Leider Maarten Bakker is heel blij met het initiatief: “Ik denk ook dat het voor andere instanties ook een inzicht geeft van: wij vinden dit wel of dit vinden de professionals, maar wat vindt de burger nou zelf?” 

 
Het Danskantoor deed vorig jaar ook mee en haalde € 1342,28 binnen. Dit bedrag is geïnvesteerd in het nieuwe pand en een openingsfeest. Eigenaresse Melanie Dijksma was blij met het geld: “We zijn geen structurele subsidie vragers we dragen het zelf grotendeels. We willen wel veel organiseren en dat kost veel geld.”

Volgens Sanne Lansdaal is het geen populariteitswedstrijd: “Het is niet dat de grootste speler direct het meeste geld krijgt. Het is vaak dat een initiatief een betrokkenheid heeft in de wijk en daarmee het meeste geld kan binnenhalen.” Maarten Bakker is het volledig met haar eens: “Vorig jaar heeft Hofplein theater ook meegedaan. Die is natuurlijk veel groter dan wij, maar ze zijn niet boven ons geëindigd.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat