Rotterdammers geven petitie voor bankjes op Centraal Station Rotterdam

Sachia Pereira Stolle en Tjalling Vonk (ChristenUnie) overhandigen vandaag een petitie met 320 handtekeningen aan de stationsmanager van het Centraal Station Rotterdam. De Rotterdammers zijn het niet eens met de verwijdering van de bankjes in de stationshal en gaan daarom in protest. Stationsmanager Marion den Hooglander laat weten dat de NS en ProRail op dit moment aan het onderzoeken zijn, of het mogelijk is de bankjes terug te plaatsen.

Naast Sachia Pereira Stolle en Tjalling Vonk waren ook Thamar Kemperman (Pauluskerk) en Ria Olsthoorn (voormalig werknemer van Pluspunt) aanwezig. “We hopen natuurlijk op reactie van de NS”, geeft Sachia aan, “en als we binnen een maand nog niets gehoord hebben, gaan we weer iets doen. Misschien moet dat wel een hele nieuwe actie zijn.” Naast de handtekeningen werd ook een ‘deel-doos’ gegeven. Deze doos bevat brieven en kaarten met daarop aanmoedigingen, hopen, dromen en ideeën van de demonstranten die eerder bij de ‘Bankjes Bijeenkomsten’ waren.

Bankjes Bijeenkomsten
De bankjes in de stationshal werden begin februari verwijderd, omdat rondhangende personen voor overlast zouden zorgen bij het NS-personeel en de reizigers. In reactie hierop organiseerden bezorgde Rotterdammers drie keer een ‘Bankjes Bijeenkomst’; een vriendelijke demonstratie waarbij de protestanten in de stationshal plaatnamen en soep aten. “Om bankjes dan maar weg te halen en zo het probleem op te lossen vind ik liefdeloos”, zei Sachia, initiatiefnemer van de Bankjes Bijeenkomst, toen. De bankjes zijn volgens hem een broodnodige voorziening voor ouderen, gehandicapten of mensen die gewoon even moeten zitten.

De gemeenteraad besloot al op 23 februari dat de bankjes terug moeten komen op het Centraal station. De NS heeft hier, tot vandaag, nog geen gehoor aan gegeven. Sachia stelt daarom de vraag: “Van wie is de stad eigenlijk?”.

 

Gemeenteraad wil dat NS bankjes Rotterdam Centraal weer terugzet