Rotterdammers protesteren tegen weghalen van bankjes op Centraal Station: ‘Struisvogelpolitiek’

Rotterdammers protesteerden tegen het verwijderen van de zitbanken in de hal van Centraal Station op vrijdagavond 17 februari. Tijdens een Bankjes Bijeenkomst hielden de Rotterdammers een sit-in op Centraal. Ze vinden het verwijderen van de banken liefdeloos. De NS heeft in samenspraak met de gemeente banken weggehaald om overlast van rondhangende personen die de veiligheid van reizigers en NS-personeel bedreigen, tegen te gaan. 

“Om bankjes dan maar weg te halen en zo het probleem op te lossen vind ik liefdeloos”, begint Sachia Pereira Stolle, initiatiefnemer van de Bankjes Bijeenkomst. De bankjes zijn volgens de protesteerders een broodnodige voorziening voor ouderen, gehandicapten of mensen die gewoon even moeten zitten. “De mentaliteit die achter het weghalen van de bankjes zit, wil ik aanspreken”, vertelt Sachia. “De mensen die op die banken slapen worden nu geweerd op het station, maar daarmee is hun situatie nog niet verholpen”, vult een van de demonstranten hierop aan.

Laatste woord nog niet gezegd
Ook Tjalling Vonk van de ChristenUnie is verontwaardigd over het besluit om de bankjes weg te halen: “Die overlast is een symptoom. Het weghalen van bankjes is symptoombestrijding.” Hij krijgt in Rotterdam ook bijval van Pvda, D66 en de SP. Daarmee lijkt het laatste woord over de verwijderde bankjes nog niet gezegd. Sachia Pereira Stolle heeft voor vrijdag 24 februari een nieuw protest/bijeenkomst gepland op het Centraal Station en hoopt dan op nog meer betogers.

“In de centrale hal op station Rotterdam Centraal ervaren reizigers en medewerkers van NS sinds enkele maanden overlast van mensen die ’s avonds in de stations op en rond de bankjes in de hal van het station hangen”, reageert Nederlandse Spoorwegen. “Ze nuttigen alcohol, gebruiken drugs, zijn luidruchtig en zijn anderen, verbaal en fysiek, tot last.” 

NS heeft samen met de gemeente en ProRail verschillende maatregelen getroffen, maar hiermee is het gewenste effect niet bereikt. “We begrijpen heel goed dat het erg vervelend voor reizigers kan zijn dat de bankjes weg zijn in de stationshal, maar we willen uiteraard de hal ook veilig houden. En daarom is uiteindelijk voor deze maatregel gekozen. Er zijn binnen de poortjes op het station en op het perron diverse plekken waar reizigers op een bankje kunnen zitten.”