Kijk terug: ‘Werkster van de vorst’ leest Armoedetroonrede bij tentenkamp op Prinsjesdag

OPEN Rotterdam

De glazen koets, een wuivende koning en koningin, de troonrede en een keur aan hoedjes. Dat is waar veel mensen aan denken bij Prinsjesdag, maar Warm Rotterdam pakt het anders aan op deze derde dinsdag van september met een tentenkampprotest op de Parkkade. De initiatiefnemers noemen het het ‘eerste Armoedekamp van Nederland’, want volgens de initiatiefnemers is dit de nieuwe ‘armoede realiteit’. Hier geen toespraak van de koning, maar van ‘Annie, de werkster van de vorst’.

Hieronder is de ‘Armoedetroonrede’ terug te zien:

Samengevatte versie:

Live:

89.000 Rotterdammers
In haar Armoedetroonrede zegt ‘Annie’ onder meer dat het protest geen overdrijving is. “Ik zag pas al twee tentjes in het Euromastpark staan. We weten in ieder geval na vandaag hoe Rotterdam op zo’n tentenkamp reageert. Iedereen – ook de Koning – moet het onder ogen zien: Nederland laat mensen in armoede leven. Ik vraag u: laat de 89.000 Rotterdammers – en de Rotterdammers die er dagelijks bijkomen – het niet zelf uitzoeken.” Met haar troonrede roept ze op tot meer maatregelen om mensen uit de armoede te krijgen.

Geen toestemming
“We hebben geen toestemming gevraagd en ‘overvallen’ de stad moedwillig met dit tentenkamp, om te ontdekken hoe een stad als Rotterdam met dit schrikbeeld omgaat”, zo laat Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam, weten in een persbericht. Warm Rotterdam vraagt al langer aandacht voor 89.000 Rotterdammers met minder dan 50 euro leefgeld per week. ‘Nu steeds meer mensen op straat belanden is bewustzijn in de stad over hoe we daar mee omgaan en aandacht voor de achterliggende oorzaken noodzaak’, voegt van Egeraat toe.