Rotterdammers komen samen voor Palestina: ‘Zo erg is het nog nooit geweest’

Meer dan 5000 mensen verzamelen zich op de Binnenrotte voor de manifestatie Rotterdam voor Gaza. De organisatie protesteert tegen het geweld dat de Palestijnen al jaren wordt aangedaan. “Als je een normaal mens bent, kun je dit niet aanzien.”

“Ik word wakker met Palestina in mijn gedachten, en ik ga ermee naar bed”, vertelt spreker Diana Fares. Haar familie is via Syrië uit Palestina gevlucht, en zo in Nederland terechtgekomen. “Ik ben de hele dag aan het strijden; ik wil mensen graag laten zien wat er gebeurt met de Palestijnen.” Volgens Diana wordt het westen gemanipuleerd door Israëlische propaganda. “Maar ik zie de waarheid uit Palestina: de Israëlische overheid is bezig met een genocide. Dit is hun eindsprint; ze zochten een reden om dit te doen.”

“Ik bekritiseer de Israëlische regering al jaren, maar zo erg is het nog nooit geweest.”

Weinig hoop
Diana is niet de enige spreker op het evenement: er wordt gesproken door poëten, en voorzitters van verschillende islamitische, joodse én christelijke organisaties. “Ik heb nog nooit zo weinig hoop gehad”, zegt Jaap Hamburger van Ander Joods Geluid. “Ik bekritiseer de Israëlische regering al jaren, maar zo erg is het nog nooit geweest.” Zijn speech wordt toegejuicht met de bekende kreten ‘free, free Palestine’ en ‘from the river to the sea, Palestine will be free’.

“Dit is niet iets van de afgelopen twee weken.”

Apartheidsstaat
De organisatie benadrukt dat het geweld tegen de Palestijnen al heel lang voorkomt. “Dit is niet iets van de afgelopen twee weken. Al 75 jaar, sinds de stichting van Israël, is er sprake van geweld.” In 2022 heeft Amnesty International de Israëlische overheid uitgeroepen tot een apartheidsstaat. Hun secretaris-generaal zei hierover: “Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep.”