Rotterdammers leggen de haven in al haar glorie vast in strijd om fotoprijs

Foto: Robert Nederlof, te zien in Maritiem Museum Rotterdam

Wie maakt de ‘Havenfoto van het jaar 2022’? Dat is de fotowedstrijd die Maritiem Museum, samen met Facebookgroep ‘Havenvrienden Rotterdam’, organiseerde. Rotterdamse havenliefhebbers stuurden talloze foto’s, al strijdend om deze eretitel. Uiteindelijk is Robert Nederlof (zie foto), met zijn bijzondere foto van de kranen in de haven, door het publiek als winnaar gekozen.

De fotowedstrijd begon bij Facebookgroep ‘Havenvrienden Rotterdam’. Hier zitten inmiddels meer dan 29.000 mensen in die allemaal een voorliefde voor de Rotterdamse haven hebben. Iedere maand was er een ander thema waarvoor de leden hun mooiste foto konden inzenden. In december was dat thema ‘kranen’. Daar had Robert Nederlof nog wel een mooi plaatje van liggen.

De maandfoto’s vormen een tentoonstelling in het Maritiem Museum, waarbij bezoekers hun favoriet konden kiezen. Een groot succes, zo ziet museumdirecteur Bert Boer. “Deze wedstrijd en expositie zijn een typisch voorbeeld van laagdrempelige samenwerkingen tussen het museum en bewoners in en om Rotterdam. Daar heeft iedereen plezier van en geeft iedereen die dat wil een podium.”

Ook de leden van ‘Havenvrienden Rotterdam’ zijn enthousiast over de fotowedstrijd. “Het stimuleert de leden om creatief de haven af te beelden”, vertelt groepsbeheerder Dries. Volgens hem zijn zulke fotoverkiezingen precies de reden om in zo’n Facebookgroep te zitten. “We zijn ooit begonnen om anderen mee te laten genieten van de mooie Rotterdamse haven.”

Bekijk de andere 11 foto’s op de site van Maritiem Museum of in het museum zelf. Tot 5 juni is de expositie daar te bekijken.