Rotterdammers mogen vanaf vrijdag écht geen stadsdieren meer voeren

De Gemeente Rotterdam wil met een stadsbreed voederverbod de gezondheid van stadsdieren verbeteren en overlast van plaagdieren terugdringen. Dat betekent dat je geen eenden, ganzen en duiven meer mag voeden in de openbare ruimte. Het verbod gaat in op vrijdag 1 juli.

Ook al snapt de gemeente de goede bedoelingen van de Rotterdammers, een voederverbod is volgens Stadsbeheer toch nodig. Communicatieadviseur Peter van Druten: “Brood- en etensresten maken de stadsdieren te zwaar of ziek. Het brood bevat te veel zout en de etensresten die overblijven trekken plaagdieren aan. Deze zorgen voor overlast in de wijk door lawaai of agressief gedrag. Ook wordt er veel gepoept. Dit belandt samen met de etensresten in het water, wat voor vervuilende algen en bacteriën zorgt.”

Het voederverbod geldt vanaf 1 juli, met een overbruggingsperiode van twee maanden. De gemeente zal bewoners informeren en handhavers gaan in gesprek met de mensen die toch blijven voeren over waarom het slecht is voor de dieren. Alleen voor vissers met een geldige sportvisakte, in particuliere tuinen en op kinderboerderijen geldt het verbod niet. Voor oude etensresten kun je bij één van de 130 broodbakken in de stad terecht.