Rotterdammers niet blij met stoppen Bed Bad Brood-regeling: ‘Het gaat veel problemen geven’

De overheid stopt met het financieren van de Bed Bad Brood-regeling (B.B.B. regeling) vanaf 1 januari 2025 en Rotterdam is de eerste stad die besluit om de regeling volledig stop te zetten. Wethouder Faouzi Achbar (Denk) uitte zijn zorgen en waarschuwde dat dit kan leiden tot “zeer inhumane situaties met een grote kans tot overlijden.” Hoewel hij zich zorgen maakt over de gevolgen, benadrukt Achbar dat dit een taak van het Rijk is en niet van de gemeente. Wij vragen Rotterdammers wat zij vinden van het stopzetten van de B.B.B. regeling.

Veel Rotterdammers zijn bezorgd over het besluit om de B.B.B. regeling te stoppen. Zo zegt een man: “Ik vind het niet kunnen dat het zo snel beëindigd wordt zonder dat er alternatieven zijn.” Ook Rotterdammers die liever niet op camera willen reageren zijn het niet eens met het besluit. Een vrouw die voorbijloopt, vindt dat er te snel een besluit is genomen zonder aan alle gevolgen te denken.

‘Portieken worden gebruikt als toiletten’
“Mensen gaan op straat zwerven, mensen moeten eten zoeken, mensen moeten gaan bedelen”, zegt een man. Rotterdammers vrezen dat het verdwijnen van deze hulp meer dakloosheid en problemen op straat veroorzaakt. “Wij hebben er nu eigenlijk al overlast van. Ik woon op de Mathenesserlaan en daar zijn portieken die gebruikt worden als toiletten”, zegt een vrouw die het besluit verschrikkelijk vindt.

Rotterdammers wijzen erop dat het om een kleine groep kwetsbare mensen gaat. “We hebben het niet over duizenden, maar over zo’n veertig, vijftig mensen die echt hulp nodig hebben”, vertelt een man. Voor hen draait het om menselijkheid. Het gaat om individuen die zonder hulp op straat belanden, en dat is simpelweg niet acceptabel.

Bezoek aan B.B.B. locatie
Onlangs brachten we een bezoek aan een van de B.B.B. locaties die momenteel met uitdagingen kampt. Coördinator Maarten Goezinnen liet weten dat hij teleurgesteld is over het gebrek aan financiële steun van de overheid. Volgens hem is het bieden van basisopvang niet alleen menselijker, maar uiteindelijk ook voordeliger dan de kosten die dakloosheid met zich meebrengt. Hij hoopt dat Rotterdam een minimum aan opvang biedt voor ongedocumenteerde migranten, aangezien deze groep een blijvende realiteit is.