Rotterdammers op de Dam voor #BlackLivesMatter protest

‘Black Lives Matter, Black Lives Matter!’ galmde op de Dam en door de straten van het centrum van Amsterdam. Duizenden mensen waren aanwezig op het plein om vreedzaam te protesteren tegen het wereldwijde racisme. Ook vele Rotterdammers reisden af naar de Dam om hun stem te laten horen.

De aanleiding voor het protest was de moord op de Amerikaanse George Floyd, die door zinloos politiegeweld zijn leven verloor. De spanningen in Amerika lopen hierdoor extreem hoog op. De strijd tegen racisme is in volle gang. De wereld leeft mee. Zo ook in Nederland. De eenheid, liefde en warmte was sterk te voelen op de Dam. In de menigte waren allerlei spandoeken en borden te zien met kreten als ‘Equality’, ‘No justice, No Peace’, ‘Racisme is gewoon stom’ en ‘Black Lives Matter’.

‘De sfeer was magisch. Het was zo fijn om omringd te zijn door duizenden mensen die het allemaal begrijpen. Even geen discussie. Gewoon eenheid in zijn puurste vorm. Blij dat ik hierbij aanwezig mocht zijn. Meer van dit graag!’ aldus de Rotterdamse Nicky.

Het protest vond maandagavond plaats van 17.00 tot 19.00 uur met sprekers vanuit de organisatie, zoals de rapper Akwasi en Jerry Afriyie van Kick-out Zwarte Piet. Ook was het mogelijk voor mensen uit het publiek een minuut te spreken tijdens de open mic, het laatste half uur van het protest. Het protest verliep rustig en vreedzaam.

De grote opkomst, van duizenden mensen, krijgt veel kritiek vanuit verschillende hoeken. Het overgrote gedeelte van de menigte droeg een masker, maar door de enorme drukte was het houden aan de anderhalve meter regel bijna onmogelijk. Dit viel bij velen niet goed; de kans op corona is met zo’n massale bijeenkomst te groot. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei tegen de NOS dat de beelden „pijnlijk” waren om te zien. „In deze tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken.”

Woensdag zou er op het Schouwburgplein ook een protest plaatsvinden. De organisatie hoopte op een grote opkomst, maar burgemeester Aboutaleb gaf aan dat hij evenement zou afgelasten wanneer er meer dan tachtig mensen aanwezig zouden zijn. Daarom vindt het protest woensdag plaats rondom de Erasmusbrug, tussen 17.00 uur en 18.30 uur.

Dinsdag stond social media in het teken van de actie ‘blackouttuesday’. Deze actie is gestart vanuit de Amerikaanse muziekindustrie. Op Instagram wordt de feed gevuld met zwarte blokken met daaronder de hashtag #blackouttuesday. Social media-kanalen worden letterlijk ‘op zwart’ gezet. Grote sterren, voetbalclubs, muzieklabels, influencers, maar ook normale social mediagebruikers komen online in opstand.

Foto door: Nicky do Rosario

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat