Rotterdammers over AstraZeneca vaccin: “Mensen worden bang gemaakt, terwijl vaccin zo nodig is”

Sinds het AstraZeneca vaccin gebruikt wordt verschijnt er bijna wekelijks een nieuw advies van de Gezondheidsraad of een nieuw besluit van de overheid. Dan is het wel veilig, dan weer niet. Dan is het wel geschikt voor ouderen, dan kan het beter aan jongeren gegeven worden. Het vaccin is zelfs een tijdje helemaal uit de roulatie gehaald. OPEN Rotterdam sprak verschillende Rotterdammers die het bewuste vaccin kregen. Hoe voelen zij zich nu over alle heisa?

Nadia* (22) woont in Blijdorp. Ze heeft eind februari haar eerste prik gekregen omdat ze stage loopt in de gehandicaptenzorg. De dag na de vaccinatie voelde ze zich koortsig. Toch is ze blij met haar inenting. “Ik vind het erg vervelend dat er zoveel ophef over het vaccin is. Het wordt veel groter gemaakt dan dat het is. Neem bijvoorbeeld de kans op trombose en bloedpropjes. Bij vrouwen die de pil slikken is de kans op trombose veel groter dan bij het vaccin. Nu worden mensen voor niets bang gemaakt. Daardoor durven ze het niet nemen, terwijl het juist zo nodig is.”

Annie* (64) komt uit Kralingen-Crooswijk. Vanwege haar leeftijd kreeg ze een uitnodiging voor het vaccin. Toen ze hoorde dat ze AstraZeneca zou krijgen moest ze erg twijfelen. Afgelopen dinsdag is heeft ze toch haar prik gehaald. “Vanwege mijn trombose verleden werd ik best angstig toen ik wist dat ik AstraZeneca zou krijgen. Een bijwerking van het vaccin is trombose. Samen met mijn dochter, die geneeskunde studeert, heb ik toen alles uitgepluisd. Zo kwam ik erachter dat de kans dat ik trombose krijg door het vele plat liggen op de IC door corona hoger is dan de kans dat ik trombose krijg door het vaccin. Omdat ik zelf  in de zorg werk sta ik dichter bij de informatie over AstraZeneca. Ik werd zelf al bang van alle verschillende berichten over AstraZeneca, laat staan iemand die niemand kent die in de zorg werkt. Ik begrijp het wantrouwen wel.”

*Volledige naam is bij de redactie bekend