Rotterdammers over Wereldreumadag: “Ik moet vechten tegen de reuma om soepel te blijven”

Maandag 12 oktober was het Wereldreumadag, wereldwijd wordt er dan stilgestaan bij mensen die kampen met reumatische klachten. Volgens reumazorg Nederland voeren miljoenen mensen dagelijks een onzichtbare strijd tegen ontstekingen, pijn en vermoeidheid.

In Nederland zijn er meer dan twee miljoen mensen die kampen met reuma. Door hun klachten wordt hun dagelijks leven drastisch beïnvloedt. Ook de Rotterdamse Marike Tinus ondervindt hinder bij de dagelijkse activiteiten. “Toen ik gediagnosticeerd werd met reuma, ben ik de een op andere dag beland in een rolstoel en kon ik niet meer lopen. Ik merk daarnaast dat ik door de reuma verstrooid ben geworden en me minder goed kan concentreren.’’

Joke de Vries kan ook meepraten over de klachten. “Mijn vingers zijn helemaal vergroeid en ik heb in een rolstoel gezeten, daarom heb ik verschillende hulpmiddeltjes om bijvoorbeeld mijn schoenen aan en uit te doen en een stoel die omhoog en omlaag kan zodat ik de afwas kan doen.” Volgens Joke is het leven met reuma soms echt een gevecht om soepel te blijven.

Dat reuma ook bij de jongere generatie kan voorkomen, weet een jonge Rotterdamse vrouw. “Op mijn 21e is reuma bij mij vastgesteld. Veel mensen zeggen tegen mij “Ben je niet te jong om reuma te hebben?”. Maar nee, veel mensen krijgen mijn vorm van reuma al op een hele jonge leeftijd. Helaas pindakaas!’’

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat