Rotterdammers presenteren ideeën voor project over koloniaal en slavernijverleden

Een grote groep Rotterdamse aanvragers van de gemeentelijke subsidieronde ‘Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu 2023’ kwam maandagmiddag naar Kunsthal om hun plannen te presenteren aan culturele instellingen in Rotterdam. Het doel van de bijeenkomst is elkaar ontmoeten, plannen te presenteren en het verkennen van mogelijke samenwerkingen.

De uitgenodigde makers hebben een subsidieverzoek lopen bij de gemeente Rotterdam in het kader van het stadsprogramma ‘Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu 2023’. Deze financiële bijdrage is bedoeld voor organisaties en makers die projecten in Rotterdam willen opzetten om meer kennis en bewustzijn over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam te creëren.

Om ‘kleine’ programmamakers te helpen met kennis en kunde werd de ontmoeting met grote professionele organisaties gefaciliteerd. Voor deze ‘grote’ partijen, zoals Wereldmuseum, Boijmans, Kunsthal en Luxor Rotterdam is het een kans om in contact te komen met initiatieven en perspectieven vanuit de stad.

Een onafhankelijke adviesgroep beoordeelt de geopperde ideeën op basis van zes criteria. Zo wordt er gekeken naar de mate waarin de activiteiten bijdragen aan bewustwording (1), kennisdeling (2) en stimuleren van de dialoog (3) over het koloniaal verleden of slavernijverleden. Ook in hoeverre het plan haalbaar is (4), de verhouding tussen budget en verwachte bereik (5), en de onderscheidendheid (6) worden overwogen. Een nieuw plan indienen is niet meer mogelijk.

Een individu kan een budget tot 25.000 euro krijgen, een organisatie kan een budget tot 50.000 euro krijgen. 

Meer informatie over de subsidie vind je hier op de website van Gemeente Rotterdam.