Rotterdammers racen op drakenboten de Rotte over

Aan de vernieuwde Crooswijksebocht vindt er een drakenbootrace plaats. Verschillende teams uit de wijk krijgen een korte training van The Dutch Dragons en gaan vervolgens de strijd met elkaar aan.

Maar is nou eigenlijk het verschil tussen een normale roeiboot een drakenboot? “Deze pedel je”, vertelt Frank, stuurman bij The Dutch Dragons. “Roeien doe je achteruit en peddelen doe je vooruit. Het is een hele oude Chinese sport. Er zit een drum op, er kunnen twintig man in en ik sta achter bij het stuur”.

Gezelligheid
Eén van de teams die meedoet met de race is Crème de la Crooswijk. Marleen vertelt dat ze zich eigenlijk niet hebben voorbereid op de race. “We krijgen hier een clinic, met de basisprincipes, maar verder hebben we geen training gehad.” Maar winnen is vandaag niet het belangrijkst voor Marleen: “Ik vind de gezelligheid en de verbinding met de wijk belangrijk. Het is leuk om elkaar weer te zien.”

Het belangrijke voor snelheid is vooral teamwork, vertelt een teamlid van Crème de la Crooswijk: “Iedereen moet z’n best doen en als één uit de maat gaat dan heb je een probleem.” Een ander teamlid vind het leuk om met de straat als team aan de slag te gaan: “Het is niet dat we dagelijks dingen met elkaar doen, maar zo wordt het toch een beetje een team.”