Rotterdammers reageren op oproep vermoorde Sedar ‘Het is wel een beetje eng’

Sedar, de jongen die in 2003 vermoord werd bij Slinge, roept in een deepfake-video ‘zelf’ getuigen op om zich te melden. Dit is de eerste keer dat deze technologie wordt ingezet voor een getuigenoproep. Wij vragen Rotterdammers op het plaats delict wat zij vinden van deze nieuwe methode.

“Ik vind het een goed idee”, zegt een buurtbewoner. “Maar het lijkt me wel confronterend voor de familie.” Een andere Rotterdammer is het hiermee eens. “Ik vind elke poging om een cold case op te lossen goed. Niet geschoten is altijd mis.” Een mevrouw wil liever niet op camera reageren, maar geeft aan erg geraakt te zijn door de video. “De wonden zijn weer opnieuw geopend.”

De 13-jarige Sedar Soares werd op 2 februari 2003 doodgeschoten toen hij sneeuwballen aan het gooien was met vrienden. Er wordt afwisselend gesproken over een boze automobilist en over een ripdeal, maar de zaak is nog altijd onopgelost. In de nieuwe deepfake-video is Sedar zelf te zien. Hij loopt door een erehaag van vrienden en familie, en vraagt getuigen om te spreken.

Deepfake wordt gemaakt door middel van kunstmatige intelligentie. Volgens de politie was het een uitdaging om deze video te maken, omdat er maar één foto van Sedar gebruikt kon worden. Daan Annegarn, recherchekundige bij het Landelijk Team Opsporingscommunicatie, heeft vorig jaar de familie van Sedar benaderd met de vraag of zij mee willen werken aan dit idee. De recherche hoopt met deze video emotie op te roepen bij getuigen, waardoor zij naar de politie stappen.