Rotterdammers vertellen hoe bewust zij hun gezonde (of ongezonde) eten afhalen

In de afgelopen tien jaar is het ongezonde eetaanbod flink toegenomen. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat in 8 van de 10 gemeenten het aantal ongezonde verkooppunten is gegroeid. Verswinkels verdwenen meer en daarvoor in de plaats kwamen er fastfoodketens. In Rotterdam is het ‘ongezonde’ aanbod met 43,3 procent toegenomen.

De restaurants zijn weer gesloten in heel Nederland, daarom vraagt onze verslaggever Rotterdammers naar hun afhaalgedrag wanneer ze buitenshuis eten. De Rotterdammers gaven verschillende antwoorden. “Tijdens de lockdown ben ik gezonder en bewuster gaan eten”, zegt er één. “Ik ben sneller geneigd om ongezond en snel eten af te halen”, zegt een ander. Ook gaf een Rotterdammer aan vaker gezonder eten willen af te halen als het niet zo duur zou zijn. “Als je echt gezonder wil eten betaal je als snel 2 á 3 keer zoveel geld”.

Een aantal mensen gaven aan helemaal niet af te halen en liever thuis te koken. “Ik haal nooit eten af en maak altijd gezond eten”, klinkt het. En:“Wij koken liever thuis.” De Rotterdammers zijn zich dus zeker bewust van waarom ze wel of niet gezond eten wanneer ze afhalen.