Rotterdams duo over Nederlandse songfestival inzending: ‘Meer van verwacht, maar kwalitatief wel heel goed’

Dion Cooper en Mia Nicolai presenteerden woensdagavond de Nederlandse Songfestival inzending Burning Daylight, een nummer dat ze samen met Duncan Laurence schreven. Twee Rotterdamse songfestivalfans Justin en Juri zijn erg te spreken over de inzending. Maar of het, hét winnende nummer is? “Het is kwalitatief heel goed, maar niet overtuigend genoeg.”

In 2022 zijn Juri en Justin gestart met hun YouTube-kanaal ESCXPERTS, waar ze in het Engels alle in- en outs delen over het songfestival. Zo ook over de Nederlandse inzending, die tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Duncan, zijn vriend, Mia en Dion. “Ik wist vooraf niet zo goed wat ik moest verwachten, want de artiesten Mia en Dion zijn nog niet heel bekend”, begint Juri. “Maar het is een typisch Nederlands nummer, kwalitatief heel sterk en het refrein blijft na een paar keer luisteren echt in je hoofd hangen. Het is wel heel veilig. Ze nemen niet echt risico’s.”

Justin sluit zich hierbij aan: “Vooropgesteld is het kwalitatief een heel goed nummer. Maar het nummer alleen zonder de videoclip heeft niet een groot wauw-effect. Ik vind het een beetje gewoontjes haast en ik had wel iets meer of iets anders verwacht.” Zo had Justin liever een wat blijer nummer gezien. “We zitten in Europa in best een moeilijke tijd en in plaats van weer een langzaam en verdrietig nummer, had ik graag een vrolijker nummer gezien.”

Niet overtuigend genoeg
Beide mannen zijn het er over eens dat de manier waarop Mia en Dion het nummer gaan vertalen naar het podium bepalend gaat zijn. Dit jaar kiezen namelijk voor het eerst alleen de televoters wie doorgaan naar de finale en niet de jury. “In de videoclip zie je dat er een heel verhaal wordt uitgedrukt, maar hoe ga je dat doen op een podium?” uit Justin zijn zorgen.

Als de emotie en het verhaal niet overkomt op de kijkers, dan wordt het een pittige eerste halve finale. “Het kan zomaar zijn dat we laag scoren of überhaupt niet doorgaan naar de finale”, zegt Juri. De eerste halve finale wordt hoe dan ook zwaar voor Nederland, weet Justin: “Met powerlanden zoals Zweden erbij”, vult Justin aan. “Voor de top-10 is het nummer in ieder geval niet overtuigend genoeg.”

Het songfestival miste nog wel een nummer zoals Burning Daylight, vindt Juri. “Het is een rustig nummer en kwalitatief heel sterk en dat miste nog een beetje. Over rustige nummers wordt vaak gedacht dat het saai is, maar Waylon en Ilse hadden in 2014 bijvoorbeeld ook een rustig nummer en belandden uiteindelijk op de tweede plek.”

Op dinsdag 9 mei staat het duo in de halve finales en proberen ze de top-10 te bereiken. Als dat lukt, zijn ze zeker van een plek in de finale op zaterdag 13 mei in Liverpool.