Rotterdamse apothekersassistenten voor het eerst de straat op: ‘We willen onze stem laten horen’

“Wij staan hier voor het eerst in de geschiedenis; en dat is niet zomaar.” Zo gaat het protest van de apothekersassistenten in Rotterdam zaterdag van start. Ze zijn het niet eens met hun nieuwe cao en willen verandering zien. Dat helemaal nu in tijden van inflatie.

‘De hoge werkdruk maakt ons stuk’ of ‘Geen assistent voor 2,5 procent (maar 2,5 procent loonsverhoging red.)’Het zijn een aantal van de vele leuzen die worden geroepen tijdens het protest. Daimar is er daar een van. Ze loopt voorop met een groot spandoek met daarop de tekst ‘cao-apotheken willen wij openbreken!’.

Doekje tegen bloeden
“Ik ben een alleenstaande moeder en heb twee kinderen waar ik voor moet zorgen”, begint ze. “Ik weet sinds mijn eerste stagedag al dat het loon niet hoog is, maar ik kan niet zomaar switchen van opleiding of baan in mijn situatie.” Daarom moet ze het dus nu doen met een niet ontzettend hoog inkomen. Ze zit nu wel op een betere plek dan een aantal jaar terug.

“De apotheek waar ik nu ziet, biedt een net iets beter loon. Dus ja, ik ben erop vooruit gegaan, maar dat is het zeker nog niet.” Ze doelt hiermee op de stijgende kosten vanwege de inflatie. Een loonsverhoging van 2,5 procent gaat daar niet bij helpen, het is slechts een doekje tegen het bloeden.

Landelijke actie
De opkomst is volgens organisator Sermin hoog. Misschien wel meer dan honderd mensen – voornamelijk vrouwen – lopen mee tijdens het protest door het centrum van Rotterdam. “Op deze manier kunnen we onze stem laten horen, we voelen ons niet gehoord.” De actie voelt aan het einde van de dag goed, vooral dat saamhorigheidsgevoel.

“We hopen dat hiermee het eerste zaadje is gepland. Ik heb appjes gehad van verschillende assistenten, ook buiten Rotterdam, die anders een landelijke actie willen mocht het uiteindelijk niet goed komen aan de onderhandelingstafel.”