Rotterdamse basisscholen gaan de uitdaging aan: E-waste Race voor duurzaamheid

Rotterdamse basisschoolkinderen zamelen e-waste in, met als inzet een dagje Blijdorp. De komende vier weken verzamelen de basisschoolleerlingen zoveel mogelijk oude elektronische apparaten, om duurzaamheid te bevorderen. “Ik hoop de Rotterdammers aan te sporen om goed in zijn of haar huis te zoeken naar elektronisch afval”, vertelt meester Roel, een enthousiaste basisschool meester.

‘Onder elektronisch afval vallen apparaten met een stekker of een plek voor een batterij’, schrijft de Gemeente Rotterdam. Zo kan je dus je beschadigde laptop en telefoon inleveren, maar ook je kapotte printer, oude tosti-ijzer en versleten kabels zijn welkom.

‘Een mooie kans om zelf een steentje bij te dragen.’
Acht Rotterdamse basisscholen doen mee aan de wedstrijd, waaronder Basisschool De Nieuwe Haven. Groep 7 van meester Roel staat te popelen om mee te doen. “Wij zijn ontzettend veel met duurzaamheid en de natuur bezig. Dit is een mooie kans om zelf een steentje bij te dragen”, aldus meester Roel.

De E-Waste Race wordt georganiseerd door We are Race Against Waste. In samenwerking met scholen proberen zij het afvalprobleem te verminderen. De race start met een gastles over huishoudelijk apparatuur, waarna de scholen met elkaar de strijd aangaan.

Naast het inzamelen van e-waste, heeft de race als doel om bewustwording te creëren over het belang van recycling. “Iedereen herkent het wel: een lade vol met opladers, oude oortjes en diverse kabels. Je gebruikt ze niet, maar vaak denk je ze later nog nodig te hebben. Dit is zonde, want er zitten kostbare grondstoffen in de apparatuur die hergebruikt kunnen worden”, vertelt hij.

Schoolreisje naar Blijdorp als prijs
De klas die het meeste elektronisch afval heeft verzameld wordt beloond met een schoolreisje naar Blijdorp. Meester Roel heeft er het volste vertrouwen in: “Wij gaan winnen. De klas is razend enthousiast en we hebben echt een doel voor ogen: goed voor de natuur zorgen. Het wordt hoe dan ook een groot succes.”