Rotterdamse bloedbank Sanquin zoekt nog 1500 donoren

De Rotterdamse bloedbank Sanquin heeft een grote behoefte aan donoren en dan vooral plasmadonors. Het aantal bloeddonoren in Rotterdam ligt nu op 7824 en er zijn 2045 plasmadonoren. Dit aantal is nog niet wat Sanquin voor ogen heeft. Hun doel: zo’n 1500 bloeddonoren en 500 plasmadonoren bij te krijgen.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”nl”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Vaak gehoord in de <a href=”https://twitter.com/hashtag/donorwet?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#donorwet</a> discussie: &quot;geen donor, dan zelf ook geen orgaan ontvangen&quot;. Dus ik had drukte verwacht bij de Bloedbank – maar er is tekort aan donoren in Rotterdam! Kom op lieve mensen: geef. Tevens prima moment om vakliteratuur te lezen met een gratis kopje thee! <a href=”https://t.co/wKouniAZNr”>pic.twitter.com/wKouniAZNr</a></p>&mdash; Niels de Zwarte (@stadsnatuur) <a href=”https://twitter.com/stadsnatuur/status/981199305162870785?ref_src=twsrc%5Etfw”>3 april 2018</a></blockquote>
<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Sanquin roept donoren bij binnenkomst op om plasmadonor te worden. Dat is voor Rotterdammer Helena Birnie nog een stap te ver. Zij heeft afgelopen maandag voor het eerst bloed gedoneerd bij Sanquin naast het Erasmus MC. Haar eerste ervaring viel een beetje tegen: “De naald was iets dikker dan dat ik had verwacht, maar dit houdt mij zeker niet tegen om nog een keer te gaan”.

In eerste instantie wilde ze ook plasma donor worden, maar ze heeft besloten om het toch voorlopig eerst bij bloeddonatie te houden. ‘’Ik ben dit gaan doen omdat ik denk dat het belangrijk is. Ik ben gezond en heb geen enkele reden om niet te kunnen doneren. Waarom zou ik het dan niet doen? Als ikzelf ooit bloed ergens voor nodig heb, dan ben ik ook blij dat er donoren zijn. Ik probeer op deze manier iets extra’s bij te dragen’’, aldus Helena.

Sanquin wil niet echt spreken van een tekort, “maar er is altijd bloed nodig”, zegt  Annemieke Habraeken, afdeling donorrelaties in Rotterdam. “In Rotterdam is de bloedbank Sanquin altijd op zoek naar nieuwe bloed- en plasmadonoren.” Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen bloeddonor en plasmadonor zijn?

‘’Ons aanmeldproces is eenduidig, je meldt je altijd aan als bloeddonor. Wij vragen donoren later zelf op de bloedbank of ze plasma willen gaan geven als ze er geschikt voor zijn. Alle donoren en alle bloedgroepen zijn nodig en van harte welkom’’, aldus Babette Pol van afdeling donorrelaties van Sanquin.

Plasma geven verschilt van bloed geven. Plasma is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie, omdat je de rode bloedcellen direct weer terugkrijgt. Plasma bestaat uit vocht en eiwitten en wordt gebruikt in brandwondencentra. Ook worden er heel veel medicijnen van gemaakt, bijvoorbeeld voor immuunziekte.

Van bloed wordt transfusie uitgevoerd; een patiënt krijgt bloed dat zodanig bewerkt wordt dat het aan een patiënt gegeven kan worden die het bloed nodig heeft. Het proces van bloed doneren duurt maximaal 8 à 12 minuten en voor plasma daarentegen 40 minuten.

Vrouwen mogen maximaal drie keer per jaar bloed doneren en mannen vijf keer. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen meer bloed verliezen door de menstruatie. Er moet minimaal 122 dagen tussen de volgende donatie zitten. Plasma donatie mag maandelijks gedaan worden.

Rotterdam beschikt over twee bloedbanken: in het centrum bij het Erasmus MC en op Zuid bij het Maasstad ziekenhuis. Plasma kan niet altijd overal gedoneerd worden, maar in Rotterdam kan het bij beide vestigingen.

Iedere donor die zich aanmeldt, wat kan tot 65 jaar moet eerst door medische keuring komen. Voorheen kon je tot je 70ste jaar bloed doneren, deze leeftijdsgrens is nu naar 80 jaar verhoogd. ‘’Donoren die 70 jaar zijn willen graag donor blijven, zij moesten verplicht stoppen vanwege de leeftijdsgrens in Nederland. Als ze nog steeds gezond zijn, kunnen zij nu donor blijven’’, aldus Habraeken.

Wil jij ook bloeddonor worden? Aanmelden kan op de website van Sanquin via ikgeefbloed.nl

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter