Rotterdamse bomen worden omgetoverd tot broodplankjes

De gemeente kapt met regelmaat bomen. Zonde als ze in de versnipperaar verdwijnen en daarom worden de bomen gebruikt om broodplankjes van te maken. Wij volgende het maakproces van begin tot eind.

Het bedrijf Buurman geeft gebruikte producten een nieuw leven. Ook bomen krijgen een nieuw leven. Je kunt planken kopen om er zelf iets van te maken, maar onder de naam Van Bomen worden er broodplankjes van gemaakt en verkocht. Op de plankjes wordt de oorspronkelijke locatie van het hout gegraveerd. Zo kun je een Coolsingel, Heemraadssingel of Euromastpark broodplankje kopen. Voor directeur van Buurman, Laura Rosen Jacobson, is het belangrijk om circulariteit onder de aandacht te brengen : “We merken dat mensen het heel bijzonder vinden dat het verhaal van de boom in de plank staat. Dat je er ook een gesprek over aan kan gaan. Voor ons is het ook een manier om de duurzaamheid en de circulaire gedachte bij mensen in de huiskamer te krijgen.”

Er gaat een lang proces aan vooraf voordat de plankjes te koop zijn. De bomen worden bij Buurman gezaagd en vervolgens moeten ze een halfjaar tot een jaar drogen. Bij een sociale werkplaats worden ze gezaagd, geëgaliseerd en geolied. Daarna wordt in het plankje de naam gelaserd van de straat waar het hout vandaan komt. Ze eindigen weer bij Buurman waar ze verkocht worden of gedistribueerd worden naar verschillende verkooppunten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat