De gemeente Rotterdam verkeert in zwaar weer. Zo blijk uit de concept-begroting 2025. De gemeente moet hierom bezuinigen. Waar Leefbaar Rotterdam benadrukt dat de rekening niet bij de Rotterdammer komt te liggen, zijn GroenLinks en PvdA Rotterdam juist van mening dat het college de Rotterdammers in de steek laat.
Net zoals in andere gemeenten in Nederland, staan ook in Rotterdam de gemeentefinanciën onder druk. Er is minder geld beschikbaar vanuit het Rijk voor onder andere bijstand en zorg, terwijl de kosten voor zorg blijven stijgen.
Het komende jaar denkt Rotterdam zo’n 150 miljoen euro meer kwijt te zijn aan zorgkosten dan eerder begroot. Hierdoor wordt er ruim 80 miljoen euro van de gemeentelijke reserves (middelen die in het verleden opzij zijn gezet om in de toekomst te kunnen besteden, red.) gebruikt. Maar er wordt ook bezuinigd, onder andere op subsidies van vrijwilligersorganisaties.
Links en rechts
Tot grote teleurstelling van GroenLinks en PvdA Rotterdam. “Het is hard nodig om te investeren in de veerkracht van Rotterdammers. Dit rechtse college laat organisaties die van onderop de stad versterken keihard vallen”, benadrukt Judith Bokhove.
Leefbaar Rotterdam ziet het echter anders: “Verschillende andere gemeenten leggen de rekening bij de inwoners door de belastingen omhoog te gooien. Uitsluitend de inflatie wordt doorberekend, verder worden de belastingen niet verhoogd”, legt Leefbaar-fractievoorzitter Simon Ceulemans uit. Volgens de rechtse partij worden de Rotterdammers hierdoor juist gespaard, omdat voor hen de belastingen niet worden verhoogd, om de financiële tekorten op te lossen.
Vrijwilligersorganisaties
Maar de gemeente is hierdoor wel kritisch gaan kijken naar de subsidies die zij uitgeven, onder andere aan vrijwilligersorganisaties. Meerdere vrijwilligersorganisaties, trajecten voor jongeren en projecten als Jongerenwerk010 (een project om dak- en thuisloze jongeren te ondersteunen, red.) en Stevige Start (een project om Rotterdamse kinderen een stevige start in het leven geven, red.) dreigen daardoor hun subsidie te verliezen.
De Unie van Vrijwilligers is wel dankzij een motie van Leefbaar Rotterdam gered. “Bij de Voorjaarsnota werd voorgesteld om de subsidie voor de Unie van Vrijwilligers te schrappen. Een voorstel waar Leefbaar zich niet in kon vinden, ook met het oog op besparingen in de zorg. De Unie Van Vrijwilligers heeft een belangrijke en waardevolle functie in onze stad”, legt Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-van Aalst uit.
“Met het behouden van de subsidie, voorkomen we dat vrijwilligers en Rotterdamse ouderen die op deze vrijwilligers bouwen tussen wal en schip belanden.” Dit geldt vooralsnog alleen voor 2025: in 2026 verliest de Unie Van Vrijwilligers volgens de begroting wel hun subsidie.
Tegenbegroting
Afgelopen juli presenteerden GroenLinks en de PvdA samen een sociale tegenbegroting, waarin bezuinigingen op het sociale weefsel van de stad worden teruggedraaid. In de tegenbegroting kwamen de twee partijen met het idee om de toeristenbelasting te verhogen. Niet bedoeld om het toerisme af te remmen, maar om te voorkomen dat er in maatschappelijke voorzieningen gesneden wordt.
“We vinden het heel logisch dat iedereen wat bijdraagt, waaronder ook toeristen. Ik denk dat geen toerist nee zou zeggen als we hen zouden vragen om iets van twee euro extra te betalen, om de stad mooi te houden”, legde fractievoorzitter Co Engberts van de PvdA Rotterdam vorige maand uit. “Misschien als het zou gaan om een bedrag van 50 euro per dag, ja, maar voor nu is het echt een veel te klein bedrag.”
Van deze tegenbegroting is in de concept-begroting niet veel terug te vinden. Waar Leefbaar Rotterdam blij is met de begroting, noemen de linkse partijen het dan ook een “grote teleurstelling”. Daarom werken ze vanuit de oppositie en met partijen in de stad opnieuw aan een tegenvoorstel.
De gemeenteraad stelt de begroting voor volgend jaar naar verwachting half november definitief vast.