Rotterdamse dansscholen willen weer open

Kunnen Rotterdamse dansscholen vanaf maandag weer open, of moeten de deuren tot september gesloten blijven? Voor dansschoolhouders is het maar onduidelijk. Want wordt dansen gezien als sport of als cultuur? Dat maakt voor de openstelling nogal wat uit.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan moeten de scholen tot 1 september dicht blijven. Rotterdamse dansdocenten hier geen duidelijkheid over te hebben.

De GGD Rotterdam laat weten dat culturele instellingen vanaf maandag weer (beperkt) open gaan. “En dan gaat het om kunst en cultuur waar je als bezoeker vooral naar kan kijken. Waar geen zweet en dergelijke bij komt kijken. Het geldt dus niet voor dansen, dat is namelijk fysieke inspanning.” Een woordvoerder wijst erop dat in de regels van de Rijksoverheid ook expliciet genoemd wordt dat alleen professionele dansers weer mogen starten. “De Nederlandse Algemene Danssport Bond is aangesloten bij NOC*NSF en dus sport”, verduidelijkt hij. “Dans valt dus onder het protocol verantwoord sporten. Binnensporten mag dus voorlopig nog niet.”

“Ik baal er enorm van”, vertelt Tamar Riani van LTDans op Katendrecht. “Bewegen is juist gezond en nodig. Het is allemaal erg onduidelijk. Zo mogen kinderen al wel dansen op school, maar moeten wij ze buiten lesgeven.”

Dupe
Dansdocenten balen dat ze de ene keer onder cultuurbranche vallen en het andere moment onder sport. “Daardoor is er altijd al onzekerheid met de belastingdienst” legt Melanie Dijksma van Het Danskantoor in Rotterdam Noord uit. “Maar is het nu iets waardoor we de dupe zijn en nog niet open mogen. Terwijl op basisscholen wel gedanst wordt.”

De dansdocenten hebben zich georganiseerd in een landelijke groep van Dansondernemers. Ze wijzen erop dat er met maatwerk veel meer mogelijk is. En dat het ook nodig is om in te grijpen. “Al is het per 1 juli, als we maar weer wat meer mogen en er gekeken wordt naar wat mensen nodig hebben, dan zou dat al veel schelen”, vertelt Tamar.

De maatregelen rond het coronavirus maken flinke impact op de Rotterdamse dansleraren. “We zijn een laagdrempelige school met leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen en gezinnen uit de culturele sector”, vertelt Melanie Dijksma. “Deze crisis raakt onze leden en ons dus ook. We zijn geen bedrijf dat op geld draait, maar op liefde voor dans en mens.”

Dat is ook een punt dat Tamar aanhaalt. “De alternatieven als online lesgeven zijn ook niet voor alle Rotterdammers even bereikbaar. Niet iedereen weet hoe een programma als Zoom werkt. Ik zou heel graag weer met kleine groepjes de dansschool in gaan.”

Park
“Buiten dansen is verre van ideaal”, beaamt ook Tal Sofer van dansschool Talvandansen. “We dansen nu met leerlingen op afstand in het het Vroesenpark. De reacties zijn overwegend positief. Maar natuurlijk geven we liever les in de dansschool zelf, in een van onze goed geventileerde zalen, met dempende vloer.”

Dansdocenten zoeken allerlei manieren om in contact te blijven met leerlingen. Zo bracht dansjuf Chantalle persoonlijk knuffels bij leerlingen van de Special Dance-klas.

 

Foto: Leerlingen LTDans (Tamar Riani)

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat