Rotterdamse filmmaker Bob Visser overleden: ‘Hij gaf iedereen kansen’

Femke de Winter

De social media staan deze dagen vol met herinneringen aan filmmaker Bob Visser (1949-2023) die 30 mei 2023 is overleden. Visser runde jarenlang NEON, een Rotterdams film en tv-bedrijf en maakte talloze programma’s voor de regionale en landelijke televisie en een aantal langere films. “Hij gaf iedereen kansen, iedereen was welkom.”

“Bob Visser, film- en tv maker, eigenaar van de eerste Rotterdamse digitale montage ruimte, waar je, of je geld had of niet, terecht kon om je film te monteren en/of na te bewerken, producent en vooral ook een heel leuk mens, is overleden”, schrijft Off Screen, het Rotterdams film- en debatprogramma op Facebook. “Bob had een ‘open mind’ doorspekt met een onbegrensd enthousiasme. Zijn filmproducties spreken voor zichzelf”, schrijft Peter Graute.

Ook Wim de Boek haalt herinneringen op aan de jaren ‘80: “Bob Visser, Rotterdamse filmmaker bij uitstek. Niet alleen bracht hij in zijn werk de stad uitvoerig in beeld, vooral ook legde hij de Rotterdamse kunstscene uit de jaren zeventig en tachtig vast, met boegbeelden als Jules Deelder, Loes Luca, Beppie Melissen en Cor Vaandrager.”

Kleindochter Lauren Verbrugh, genomineerd als presentatietalent van OPEN Rotterdam Lokale Media Awards 2023, wilde in eerste instantie ook speelfilmregisseur worden, net als haar opa: “En ik kan me nog goed herinneren dat we samen op een filmfestival waren en hij zei: Lauren, daar is geen geld in te verdienen. Je kunt beter documentaires maken.” En dat is gelukt. Visser was bij de eerste documentaire van Lauren ‘Het is maar haar’. “Wat ik mooi en inspirerend vind, is wat mijn opa voor anderen heeft betekend. Hij vond het belangrijk om andere mensen in hun kracht te zetten en iets goeds te laten maken. Dat wil ik ook meenemen in mijn carrière.”