Rotterdamse gemeenteraad besluit steenkolenindustrie af te bouwen

De gemeenteraad van Rotterdam is van mening dat de Rotterdamse haven zo snel mogelijk af moet van de vervuilende steenkolen-overslag. Dit omdat de handel in vervuilende, fossiele brandstof in strijd is met het klimaatakkoord van Parijs. Er is vooralsnog geen termijn bepaald.
De gemeenteraad heeft op dinsdagavond een motie aangenomen om de afbouw van de kolenoverslag te versnellen. Groenlinks diende de motie in. PvdA, D66, CDA, NIDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP stemden voor.

Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) had een huurcontract van 25 jaar met het Havenbedrijf. Volgend jaar loopt dit contract af. Het Havenbedrijf wilde het contract verlengen. EMO is namelijk het grootste kolenoverslagbedrijf van Europa. Onder andere staalbedrijven en elektriciteitscentrales zijn afhankelijk van de kolen uit Rotterdam.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte zag een verlenging van het huurcontract van EMO op de Maasvlakte niet zitten. Bonte vertelt aan RTV Rijnmond: “Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen”. Met het aannemen van deze motie, moet het Havenbedrijf op zoek naar een schonere manier om staal te maken. Zij zijn dan ook een onderzoek gestart naar staal maken op waterstof.

Eerder maakten wij een reportage over een kraanmachinist, die niet in één van de twee kolencentrales op de Maasvlakte werkt, maar wel bezorgd is over de mogelijke sluiting ervan. Vakbondslid Marien Wijnhorst werkt al 32 jaar voor kolen-, en ertsoverslagbedrijf EECV en volgt de discussie over het sluiten van de kolencentrales op de voet.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat