Rotterdamse imam Mohamed Abdulahi beantwoordt meest gestelde ramadan vragen

Elke avond wordt het vasten gebroken met een iftar

De ramadan is vandaag, op donderdag 23 maart, officieel begonnen! Een maand lang vasten moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar wat is ramadan eigenlijk, wie doen eraan mee en waarom doen ze dat? OPEN Rotterdam vroeg het aan de Rotterdamse imam Mohamed Abdulahi.

1. Waarom valt ramadan elk jaar op een andere datum?

“Dat komt omdat er in de Islam gebruikt wordt gemaakt van een kalender die is gebaseerd op het maanstelsel. De kalender (zoals wij het kennen) die gebaseerd is op de zon staat vast en verschuift niet, maar de Islamitische kalender dus wel.”

<2. Waarom wordt er tijdens de ramadan gevast?

“Als eerst omdat iedere moslim die de Koran leest, de vastenplicht erin terug kan vinden. Het vasten helpt iedereen om na te denken over de afspraak met God. Daarnaast vasten we om God onze dankbaarheid voor het eten en drinken te tonen.”

3. Mag je ook écht geen slokje water?

“Nee, echt helemaal niets.”

4. En hoe zit met het kauwgom?

“Je mag echt niets eten. Niets mag je keel in. Dus ook géén kauwgom, want wanneer je kauwt komen er zoetstoffen vrij die in je speeksel komen te zitten. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen: het poetsen van je tanden is geen probleem, maar je mag niets doorslikken tijdens het poetsen of het spoelen.”

5. Wat als je per ongeluk toch iets eet of drinkt?

“Als het echt per ongeluk is, bijvoorbeeld als je je mond aan het spoelen bent en je slikt wat water door, kan je gewoon door gaan met vasten. Maar als je het vasten breekt omdat je het niet meer vol kan houden, dan moet je een hele dag inhalen. Daarvoor heb je het hele jaar, tot de volgende ramadan.”

6. Wat is de betekenis van iftar?

“Een iftar is de maaltijd waarmee we het vasten breken. Dat is bijna altijd met dadels en koude melk of water. Er is geen islamitisch gezin die geen dadels in huis heeft. Het is een fruit dat het lichaam heel goed helpt om een kickstart te geven na een dag vasten.”

7. Sommige scholen raden kinderen het af om vanaf jonge leeftijd al te vasten, vanaf wanneer vind jij dat kinderen mee moeten doen aan de Ramadan?

“Vanaf het moment dat kinderen de puberteit bereiken wordt het verplicht. Ik ben ook al begonnen op mijn negende. Ik ben geen arts, maar zolang de gezondheid van het kind niet in het geding komt, is het geen enkel probleem. Scholen kunnen zeker een oogje in het zeil houden als ze denken dat het slecht gaat met een kind, maar ik denk ook wel dat ouders hun kinderen zelf goed genoeg kennen. Daarnaast vasten niet alle kinderen direct hele dagen en doen ze het ook samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, waardoor het ook gewoon heel leuk kan zijn.”

8. Is het niet slecht voor je gezondheid?

“Nee, het is juist hartstikke goed. Het is bijvoorbeeld bewezen dat je lichaam geen mineralen tekort komt tijdens het vasten. Het leert je daarnaast echt discipline aan, is goed voor je concentratie en houdt je scherp. Het doel is overigens ook niet om af te vallen, maar om God te aanbidden.”

9. En zwangere vrouwen? Worden zij aan- of juist afgeraden om mee te vasten?

“Jouw gezondheid en de gezondheid van jouw kindje mogen nooit in gevaar komen. Wij raden aan dat een vrouw zelf kiest wat zij wel of niet aankan. Ze hoeft aan niemand toestemming te vragen en moet zelf bepalen hoe ze zich voelt, of ze het wel trekt of niet trekt. Iedereen kent zijn of haar eigen situatie toch het beste.”

10. Mag sociale media wel gebruikt worden tijdens het vasten?

“Vasten heeft niet alleen te maken met eten en drinken, maar met het wegblijven van omgevingen die niet goed of stimulerend voor je zijn. De ramadan draait om je persoonlijke band met God te versterken, dus ik raad het minderen van sociale media zeker wel aan. Overal is de samenleving aan het verharden en worden mensen meer geïrriteerd; op scholen, in de politiek en ook op sociale media. Ik denk dat we er daarom allemaal beter aan zouden doen om te minderen.”