Rotterdamse jeugd steeds vaker op cricket: “Het gaat de goede kant op”

Het is qua populariteit misschien nog niet te vergelijken met voetbal of hockey, maar cricket zit in de lift. Vooral onder de Rotterdamse jeugd wint de sport aan populariteit, merkt cricketvereniging Punjab Cricket Club Rotterdam in Charlois. “Het gaat zeker de goede kant op.”

De regels zijn duidelijk: twee elftallen staan tegenover elkaar op een grasveld, waarbij één partij de cricketbal slaat en de veldpartij de slagpartij moet uitspelen. De rollen worden omgedraaid als alle spelers van de slagpartij hun slagbeurt hebben gehad en ‘uitgespeeld’ zijn. In die zin zijn de regels van de sport vergelijkbaar met honkbal. 

In Groot-Brittannië en in haar voormalige koloniën wordt de sport al decennialang massaal beoefend. Het is dan ook na voetbal, ‘s werelds populairste sport.

Steeds populairder
De laatste jaren wordt cricket steeds populairder in Rotterdam, merkt Azhar Khawaja, secretaris bij Punjab Cricket Club Rotterdam. “Drie jaar geleden begonnen we met één jeugdteam met maximaal acht spelers. Nu zitten we al op vier teams van vijftig jeugdspelers en we verwachten dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar verder zal groeien.”

Maar waarom gaan jonge Rotterdammers steeds meer de charme van de sport inzien? Een samenloop van omstandigheden, aldus Khawaja. “Ten eerste zijn er veel cricketclubs in regio Rotterdam die in de hoogste klasse spelen. Dat spreekt natuurlijk aan. Ook hebben we veel clinics gegeven op scholen en zo aan onze naamsbekendheid gewerkt.”

Volgens de secretaris zijn de cricketregels aantrekkelijker gemaakt met de nieuwe spelvorm Twenty20. Waar officiële cricketwedstrijden tot wel acht uur kunnen duren, is dat met deze spelvorm verkort tot maximaal drie uur. Maar misschien is de grootste factor wel dat het voetbalseizoen rond mei eindigt, zegt hij, want precies in die zomerstop loopt het cricketseizoen. “Veel sporters bij ons willen bezig blijven en kiezen daarom voor cricket.”

Officiële cijfers
De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond kent al jaren een gelijk ledenaantal van vijfduizend. Er is dus in de officiële cijfers geen opvallende stijging merkbaar. Toch merkt ook de cricketbond dat de sport populairder wordt. “Vooral onder de jeugd, al gaat het dan vooral om het aantal participanten en niet om het aantal leden. Dat komt omdat ongebonden sporten steeds meer de norm wordt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat