Rotterdamse Kaapverdianen zamelen geld in voor inwoners Kaapverdië na wegvallen toerisme

Het coronavirus houdt heel Nederland in z’n greep, maar in het buitenland zijn er ook verschillende maatregelen getroffen. In Kaapverdië zijn er verschillende besmettingen waargenomen, waardoor het luchtruim inmiddels gesloten is. Er kunnen geen toeristen meer naar het land toe, hierdoor valt er een grote inkomstenbron voor veel Kaapverdianen weg. Alice Fortes, de oprichter van vrijwilligersorganisatie Fidjus di Terra, is daarom een inzamelingsactie gestart.
Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan, iets boven de evenaar. “De zon schijnt 365 dagen per jaar, dus er komen veel toeristen,” legt Alice uit. Alleen op het eiland Sal wonen al 60.000 mensen die in de toeristische sector werken. Er zijn veel grote resorts, waar vaak al 1000 mensen werken. Het luchtruim is gesloten, dus het toerisme valt weg.
“Het land is juist in ontwikkeling, ze zitten nu echt between a rock and a hard place.” vertelt Alice. “Als ze het toerisme stopzetten krijgen ze een economische crisis, maar als er meer mensen besmet raken leidt dat tot een gezondheidscrisis.”

Zelf is Alice enkele weken geleden nog in Kaapverdië geweest, en ze was positief verrast van wat ze daar zag. “Het leger is gelijk ingezet om groepsvorming tegen te gaan. Mensen hielden afstand, de stranden waren leeg, en er waren gelijk veel maatregelen genomen”, vertelt ze. “Ik denk dat mensen het heel serieus nemen, omdat ze weten dat de gezondheidszorg daar niet heel goed is. Hier in Nederland denkt iedereen: ach, ik word toch wel beter.”

Om mensen waarvan het inkomen is weggevallen te helpen, besloot Alice een inzamelingsactie te starten. Ze heeft de handen ineen geslagen met het Kaapverdiaanse Rode Kruis, en roept iedereen op om tien euro te doneren. “Minder is natuurlijk ook goed, maar tien euro is perfect. Van tien euro kunnen we een voedselpakket samenstellen om een gezin een paar dagen van te laten eten.”

Fidjus di Terra is Portugees voor kinderen van het land. Deze vrijwilligersorganisatie is dit jaar opgericht door Alice, om de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam te verbinden met Kaapverdië. In Nederland wonen ongeveer 20.000 mensen met een Kaapverdiaanse achtergrond, het grootste deel hiervan woont in Delfshaven.

Wil je meer weten over de actie? Kijk dan op https://www.gofundme.com/f/mi-e-cabo-verde

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat