Rotterdamse kinderen leren over Kaapverdische cultuur tijdens São João

In veel zuidelijke landen wordt ter ere van de geboortedag van Johannes de Doper een midzomerfeest georganiseerd. In Rotterdam gebeurt dit met São João. Een Kaapverdisch festival waar iedereen welkom is. De verhalenvertellers van Brinka Ku Mi vertellen op het festival verhalen aan kinderen over de oorsprong van het festival en proberen zo de Rotterdamse kinderen te verbinden met de Kaapverdische cultuur.

‘‘Er wordt geknutseld, gedanst en er worden verhalen verteld. Zo proberen we de kinderen op een speelse manier te leren over belangrijke namen die zijn weggevallen in de gemeenschap’’, aldus Elga Bettina Fernandes van non-profit organisatie Stichting Five. ‘‘Wel jammer dat sommige mensen niet meer fysiek hier aanwezig kunnen zijn, maar ik denk dat ze trots naar beneden kijken en zien dat het nog steeds gaande is.’’ Elga doelt hier op de in 2021 overleden Tomazia en Lilim d’Paula.

De kinderen waren onder de indruk van de verhalen. ‘‘We hebben geknutseld, lekker gegeten en naar een verhaal geluisterd over verschillende kleuren en een grot’’, vertelt een jongen van zeven heel enthousiast. Zijn broer van negen jaar vond het net zo een leuke dag. Ouders en bezoekers vinden het belangrijk om de tradities levend te houden zodat onder andere kinderen niet vergeten waar ze vandaan komen.

Jeorge Lizardo organiseert al jaren dit festival en vind het mooi dat ze dit kunnen vieren op het Heemraadsplein. ‘‘Het voelt als een stukje Cabo Verde in Rotterdam.’’