Rotterdamse kledingmakers maken exclusieve kledingstukken voor de koning

Met Koningsdag voor de deur maakt Rotterdam zich zichtbaar voor op een groot feest. Dit jaar specialer dan ooit vanwege het bezoek van de koninklijke familie aan de Maasstad. In ‘Voor De Koning’ word je meegenomen in de voorbereidingen van de stad die zich klaarmaakt voor de komst van de koning! Met in deze aflevering een bijzonder Koningsdag kostuum voor DJ Bootsy Paul en het verhaal van leer kunstenaar Benyamin die drie koninklijke jassen maakt voor de prinsessen van Oranje.

Rollende over de Blaak in een circulair kostuum
De rollerskatende DJ Bootsy Paul zal het koninklijke gezelschap met zijn gloednieuwe Moving Sound Machine al rollend leiden naar de zogenaamde Happy Street op de Blaak. Hier zullen onder meer beatboxers, straat basketballers, para hockeyers en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior verschillende optredens en demonstraties opvoeren.

De bekende Rotterdamse dj, een van de grondleggers van de lokale roller skate-cultuur, draagt hiervoor een speciaal kostuum gemaakt van de originele vlaggen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. Het pak is gemaakt door Rotterdamse kledingontwerpers Telma Patricia Fonseca Monteiro en Cheyenne Nelson.

Voor zijn ongeveer twee minuten durende optreden zal hij een traject van zo’n dertig meter afleggen. Dit alles in een strak afgemeten pak, op skates en met een ongetwijfeld opvallende hoed. “Dit is tof! Ik houd van die lange jassen”, vertelt de dj tijdens de laatste doorpas in het kledingatelier aan het Rijnhoutplein.

Stoere handgemaakte jacks voor de prinsessen 

In een zijstraat van de West-Kruiskade legt leer kunstenaar Benyamin Tesfai in zijn atelier de laatste hand aan drie bomberjacks die hij aan het maken is voor de dochters van de koning. Op de achterkant van de jacks, die op Koningsdag door modellen aan de koninklijke familie worden getoond, staan de afbeeldingen van de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane geborduurd. De kledingstukken worden na Koningsdag geveild.

Van huis uit is Benyamin een ambachtelijke schoenmaker die voornamelijk met leer werkt. Het maken van deze kledingstukken voor Koningsdag is dan ook een bijzonder project. Toch is het niet de eerste keer dat hij kledingstukken maakt voor de koninklijke familie: “Voor het afscheid van koningin Beatrix maakte ik soortgelijke creaties voor haar en haar man prins Claus. Dit is hetzelfde idee.”

Benyamin is geboren in Eritrea en kwam in 1986 als vluchteling naar Nederland. Noodgedwongen moest hij een nieuw leven opbouwen in Rotterdam. Dit lukte succesvol en hij kon zijn passie voor leerbewerking voortzetten en deelt zijn kennis door workshops te geven. De ambachtsman voelt veel dankbaarheid aan Nederland voor de kansen die hij hier kreeg. Zijn werk draagt hij dan ook graag op aan het koningshuis.