Rotterdamse Merlijn ziet gezichten, figuren én rappers in jaarringen

Voor de expositie Jaarringen en Poëzie in Trompenburg Tuinen & Arboretum is de Rotterdamse kunstenares Merlijn Wirtzop zoek gegaan naar fascinerende afbeeldingen in bomen. Zo fotografeerde ze een ‘Franse dame’ in het voedselbos en bracht ze beelden op een stapel boomstammen tot leven. De beelden kun je in de Groene Passage zien.

Merlijn, die geboren en opgegroeid is in Rotterdam-Kralingen, ontwikkelde haar fascinatie voor jaarringen en fotografie tijdens haar dagelijkse wandelingen door het Kralingse Bos in de corona tijd. “Zonder corona zou ik hier niet aan beginnen”, vertelt ze.

Jaarringen
In haar jongere jaren schreef Merlijn veel gedichten en twintig jaar later herpakt ze het schrijven weer, omdat ze een verband zag tussen haar oude gedichten en de foto’s die ze maakte. Het schrijven van nieuwe gedichten kwam doordat ze nog veel mooie beelden over had om te gebruiken.

Merlijn vindt in de Wolvenvallei, in het Kralingse Bos, de schatten die mooie jaarringen opleveren. “Het leukste vind ik dat als mensen naar jaarringen kijken, ze saaie rondjes zien, maar als ik ernaar kijk zie ik kunstzinnige vormen zoals; gezichten, figuren, dieren of een rapper”, vertelt Merlijn. Tegenwoordig maakt ze eerst de foto’s voordat ze een gedicht maakt. “Ik vind het leuker om foto’s te associëren met gedichten en aan die foto een bepaalde emotie of gebeurtenis te verbinden.”

“Als hij ze niet doorzaagt, kan ik mijn kunst niet maken”, zegt Merlijn over houthakker Sebastiaan. Zij heeft Sebastiaan een rondleiding gegeven door haar expositie, daarin vertelde ze waar ze de foto’s heeft gemaakt en gaf hij meer informatie over de stam.