Rotterdamse regisseur Ferri Ronteltap volgt de Parade drie jaar voor documentaire

Ferri Ronteltap is de regisseur van een nieuwe film over de Parade: Het geheim van de Parade. Hiervoor volgde hij drie jaar het festival. In de documentaire wordt het rondreizende theaterfestival van begin tot einde gevolgd. Van de eerste audities tot het afbreken van de tent. Hij is nog druk bezig met de film.

Ferri is begonnen met de film uit nieuwsgierigheid. Hij vroeg zich af wat zowel de artiesten als de organisatie bezielt om mee te werken aan het festival. “Je weet het natuurlijk wel, want ze doen het om hier op een podium te staan, maar dat ze daar zo ver in gaan… Ik bedoel er zijn artiesten die er nauwelijks iets aan verdienen. Die hier toch een podium vinden om te laten zien wat ze kunnen.”

De Parade is een festival dat begint in Rotterdam, verder reist naar Den Haag, Utrecht en eindigt in Amsterdam. In de documentaire heeft Ferri de tractoren gevolgd die van stad naar stad rijden. Ooit is het fesitval begonnen en toen werd alles gedaan met tractoren. Het idee was dat de afstand tussen de steden binnen een dag af te leggen moet zijn met een tractor. “Die tractor komt de stad binnen en dan is het feest.”

Na drie jaar het festival gevolgd te hebben weet Ferri wel wat de magie achter het festival is. “De magie van het festival dat het allemaal mensen zijn die hun verantwoording nemen voor wat ze doen en dat ze mensen verleidingen om daar in te delen.”

Klik hier om de volledig teaser van de film te zien.