Rotterdamse regisseur Kuba Szutkowski wint het 48 Hour Film Project Rotterdam

Met de film ‘De Kleine Astronaut’ is de Rotterdamse regisseur Kuba Szutkowski de winnaar van het 48 Hour Film Project Rotterdam! Na acht keer te hebben meegedaan aan het filmproject in LantarenVenster was het zaterdagavond dan eindelijk raak. De vakjury bekroonde zijn inzending met prijzen voor beste regie, beste montage, beste scenario, beste acteur (Zouhair Mtazi), beste ensemble én beste film.

In ‘De Kleine Astronaut’ verwerkt een getrouwd stel een traumatische gebeurtenis. Een ontmoeting met een stugge bibliothecaresse zorgt voor een onverwachte doorbraak in het verdriet. De korte film werd geschreven, gefilmd en gemonteerd binnen 48 uur, zoals de regels van het 48 Hour Film Project voorschrijven.

Kuba wordt inmiddels gezien als één van de gevestigde namen binnen de Rotterdamse filmwereld. Na enkele succesvolle short films regisseerde hij samen met Edgar Kapp afgelopen jaar zijn speelfilmdebuut Onder Water. Deze productie met hoofdrollen voor Jack Wouterse en Julia van der Graaff gaat op zondag 11 september in première op Film by the Sea in Vlissingen.

Dankzij de winst mag Kuba Rotterdam vertegenwoordigen op Filmapalooza, de wereldfinale van het 48 Hour Film Project dat volgend jaar maart in Los Angeles wordt gehouden. Tijdens de vorige wereldfinale, in Washington, won Jörgen Scholtens met zijn Rotterdamse inzending Muze.

Het 48 Hour Film Project
Het 48 Hour Film Project wordt gehouden in 135 steden en levert ieder jaar zo’n 3500 korte films op. Na twee covid-edities konden de makers vrijdag 19 augustus eindelijk weer fysiek bijeenkomen bij LantarenVenster voor het kick-off evenement van de Rotterdamse editie van het project. De makers kregen 48 uur de tijd om een film van begin tot eind in elkaar te zetten. Zondagavond om 19.30 moest alles ingeleverd zijn.

Daarna had de jury een aantal dagen de tijd om de films te bekijken en te beoordelen. Donderdag 25 en vrijdag 26 augustus werden alle films getoond in LantarenVenster. De Award show vond de volgende dag plaats. Daar werd Kuba gekroond als de winnaar van de filmwedstrijd.

Eerder maakte Kuba al twee series voor OPEN Rotterdam. Zo maakte hij in 2020 de serie ‘Rotterdam in quarantine’. Bekijk de eerste aflevering hier.

foto: Gilian Imanuel