Rotterdamse Riffijnen op de barricade

Het Rif-gebied in het noordoosten van Marokko is al meer dan een half jaar het toneel van demonstraties. De Riffijnen vinden dat hun regio niet hetzelfde wordt behandeld als de rest van het land en eisen investeringen in werkgelegenheid, gezondheidszorg en onderwijs. Uit solidariteit demonstreren Rotterdammers met roots in het Rif-gebied hier in Nederland.

Afgelopen weekend was er een demonstratie in Den Haag. Voor Paleis Noordeinde, niet ver van de Marokkaanse ambassade, demonstreerden enkele Rotterdamse Riffijnen met medestanders uit andere delen van het land.

“We doen dit uit solidariteit met onze broers en zussen in Marokko. Het gaat ons ook direct aan. Als je oom of tante overlijdt aan kanker, omdat er geen goed ziekenhuis is, je zus in armoede leeft en je neefje niet kan studeren, dan raakt dat je persoonlijk,” aldus Najiha Benchamach, die een schoonmaakbedrijf heeft in de Maasstad. Ook Elhadi Morchid is werkzaam in Rotterdam. Hij is docent wiskunde aan het Zadkine. Net als veel andere Marokkanen gaat hij deze zomer naar Marokko. En niet alleen om zijn familie te bezoeken: “als alle Europeanen daar zijn, verwachten we een grote demonstratie in Al Hoceima. Die zal vreedzaam verlopen, dat kan ik garanderen,” aldus Morchid.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat