Rotterdamse Ryan wil meer mensen warm maken voor kunst

De Rotterdamse theatermaker en choreograaf Ryan Djojokarso wil dat er meer mensen eens kijken naar een dansvoorstelling. Met zijn stichting LIBI maakt hij een vierluik dansvoorstellingen met maatschappijkritische invalshoeken: WINTER, LENTE, HERFST EN ZOMER.

Zijn nieuwste voorstelling LENTE/22/K. is een dans- en muziektheatervoorstelling over één personage, een dubbelrol die wordt vertolkt door (opera)zangeres Bernadeta Astari en danseres Melisa Diktas. Met deze en ook de andere voorstellingen put Ryan inspiratie uit zijn Indonesische en Surinaamse wortels.

Met zijn stichting LIBI wil Ryan niet alleen dans, maar ook andere vormen van kunst in de schijnwerpers zetten. Hij merkt dat er in Nederland heel wat mensen zijn die nauwelijks naar voorstellingen (kunnen) gaan. “Kunst lijkt geen prioriteit te hebben in de samenleving, maar voor mij is kunst van grote waarde. Cultuur is er voor iedereen”, vertelt Ryan.

De eerste voorstelling ‘WINTER’ ging vorig jaar november al in première. De voorstellingen van ‘LENTE’ zullen in het weekend van 21 mei van start gaan. Daarna volgen eerst ‘HERFST’, dan ‘ZOMER’.