Rotterdamse Sigrid loopt kilometers voor de zorg: ‘Ik wil op mijn eigen manier helpen’

Rotterdamse Sigrid loopt kilometers voor de zorg: ‘Ik wil op mijn eigen manier helpen’

Sigrid Klop, ex-werknemer van het Maasstad Ziekenhuis, doet mee aan De ‘sta(p) voor de zorg’ Challenge. Deze week loopt ze iedere dag vijf kilometer, de gemiddelde afstand die een zorgmedewerker dagelijks loopt. Dit doet Sigrid ondanks haar moeite met lopen sinds een herseninfarct. “Ik ben arbeidsongeschikt geraakt, maar wil juist in deze tijd graag helpen op mijn eigen manier.”

De challenge vindt deze week plaats, omdat het aanstaande zondag 27 februari precies een jaar geleden is dat de eerste officiële coronapatiënt in Nederland bekend werd. Volgens Birgit Lankhorst, van Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis, die betrokken was bij het opzetten van de challenge, hebben zorgmedewerkers het nog altijd zwaar met de ongewilde uitdaging die ze hebben gekregen. “Zelf liep ik 25 kilometer met vier vriendinnen. Ik had het de laatste kilometers zwaar, maar we hadden nog uitzicht. Zorgmedewerkers weten niet wanneer het eindigt.”

“Ik wilde eerst doneren”, vertelt Sigrid, de oud-werknemer van het ziekenhuis. “Maar ik bedacht me dat de challenge ook wel goed is voor mijzelf. Ik beweeg toch niet genoeg.” Ze ging zo enthousiast aan de slag dat ze aan de eerste dagen lopen meteen hielspoor overhield. “Door die blessure zet ik nu binnen stappen op mijn yogamat met een zachte ondergrond. Als het even lastig is verzin ik trucjes om een doel toch mogelijk te maken. Hopelijk inspireert de challenge mensen om ook iets te doen, van iets kleins tot geld doneren of boodschappen doen voor een naaste.”

De challenge is ook met dat doel opgezet. De stichting wil zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Iedereen kan meedoen door sponsoren te regelen en ten minste vijf kilometer te lopen, deelnemers kunnen foto’s en video’s van de challenge delen met de #Stapvoordezorg. De stichting zal bij het besteden van de opbrengsten kijken naar de behoeften van de zorgmedewerkers zelf. “Wellicht kunnen we online wat leuks buiten werk organiseren om het teamverband te behouden, gezonde snacks regelen of een voet- of stoelmassage voor de medewerkers”, aldus Birgit.