Rotterdamse stadsderby ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen

De eerste- en eredivisie gaan alweer bijna van start. Dat betekent dat voor Excelsior en Sparta de voorbereidingen er bijna opzitten. Als laatste, vriendschappelijke test voor het nieuwe seizoen begint, staat er vandaag een heuse Rotterdamse Derby op het programma.

Voor Excelsior, dat in de eerste divisie speelt, was de voorbereiding bepaald geen soepele. Toen de trainingen voor het nieuwe seizoen begonnen, had Excelsior maar 13 contractspelers en de Kralingers verloren in de eerste oefenwedstrijd van een Belgisch amateur team. Inmiddels lijkt de formatie van Marinus Dijkhuizen zich, met een 6-0 zege op Harderwijk, enigszins te hebben herpakt. Desalniettemin blijft de selectie dun: in de voorhoede vertrok onder andere topscorer Elias Már Ómarson en dat gat is nog niet opgevuld. Dijkhuizen hoopt dit seizoen te strijden voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Resultaten uit het verleden
Ondanks de mindere voorbereiding en kleine selectie, kan Excelsior wel vertrouwen putten uit eerdere resultaten van Stadsderby’s: Sparta won al sinds 2004 niet meer in een uitwedstrijd tegen Excelsior terwijl Excelsior in 2017 Sparta nog wist te verslaan op hun eigen Kasteel.

De voorbereiding van Sparta was daarentegen wel een stuk succesvoller dan die van Excelsior. In alle drie de oefenwedstrijden bleven de Spartanen ongeslagen en ze wisten in een van deze drie potjes zelf Heracles met 2-1 opzij te zetten. Sparta eindige vorige seizoen knap op de achtste plaats in de Eredivisie en legde het in play-offs om Europees voetbal nipt af tegen Feyenoord. Als Sparta jonge talenten als Abdou Harroui en Maduka Okoye binnenboord weet te houden, ziet het seizoen er voor de ploeg van Henk Fraser wederom rooskleurig uit.

De wedstrijd van vanmiddag is live te volgen via de website van Rijnmond.