Het nieuwe kabinet heeft 15 december 2021 een nieuw regeerakkoord gepresenteerd. Hierin wordt uitgelegd dat studenten die onder het huidige leenstelsel vallen recht hebben op duizend euro extra compensatie. Het platform Studentenprotest is tegen deze oplossing en vindt het geen eerlijk bedrag voor de studenten die onder het huidige leenstelsel vallen.
Studentenprotest is een platform dat is begonnen in een studentenhuis: “Wij spraken met elkaar over het nieuwe beleid en toen hebben we een Instagrampagina aangemaakt en een petitie opgezet. We zijn het niet eens met de compensatie. De petitie heeft in een korte tijd 40.000 handtekeningen opgehaald”, legt Dennis van Iersel, externe relatiemanager Studentenprotest uit.
Oneerlijk
Dennis, die studeert aan de Erasmus Universiteit, vertelt dat hij met Studentenprotest bezig is met het opzetten van een beleid voor studenten over de studieschuld en de compensatieregeling. “Het is een oneerlijke manier van zaken om één groep uit te sluiten van financiële steun. Wij krijgen nu maar een voucher van duizend euro, terwijl de studenten hierna en compensatie van ongeveer 15.000 euro krijgen. Dat is ongeveer 300 euro per maand, 4 jaar lang. We hebben niets aan die studievoucher. De compensatie die we krijgen is heel erg weinig vergeleken wat de studenten in de toekomst zullen ontvangen.”
Studentenprotest wil voor de studenten opkomen. “De studenten zijn niet goed vertegenwoordigd door beleidsmakers. Wij willen een organisatie zijn die gestructureerd aan de slag gaat voor studenten. Wij willen praten over onderwerpen waar studenten zelf aandacht voor willen. Dit is een groot probleem en kan niet te lang wachten”, vertelt Dennis.
5 februari
“Wij gaan 5 februari met andere organisaties protesteren in Amsterdam tegen de compensatieregeling. Dat doen we samen met de landelijke studenten vakbond, FNV en het protest is ook onderdeel van ‘Niet mijn schuld’. Wij roepen de jongeren ook op om mee te protesteren.” De regeling raakt zijn medestudenten ook persoonlijk. “Het is een opstapeling van verschillende factoren, het leenstelsel zou de hypotheek bijvoorbeeld niet beïnvloeden, dit was beloofd maar is niet het geval. Het geeft een oneerlijk gevoel.”