Rotterdamse Summerville verliet Feyenoord en is nu de man in Engeland: ‘Bayern München wilde hem’

Crysencio Summerville, een naam te mooi om in de schaduw te leven. Dus werd hij profvoetballer, opgeleid door Feyenoord en doorgebroken bij Leeds United. Wat toen een ‘vliegje’ was, is nu ‘iemand die we bij Feyenoord wel zouden kunnen gebruiken’. Het succes van Summerville door de ogen van Johan Brinkel, maker van Feyenoord-podcast Kein Geloel: “Hij had de eerste doorgebroken aanvaller kunnen zijn sinds Boëtius.”

Voetballiefhebbers kennen Leeds United als een voetbalbolwerk van het hoogste kaliber, waar extases Kuip-achtige groottes bereiken. Moet je nagaan als je drie wedstrijden op rij in de absolute slotfase scoort en daarmee twee keer de winnende maakt. Absolute limbs, zouden ze in Engeland zeggen. “Het is geweldig voor hem”, zegt Johan Brinkel. “Er zijn veel jeugdspelers die vanuit Feyenoord naar het buitenland zijn vertrokken en uiteindelijk mislukten, maar dat lijkt niet voor Summerville te gelden.”

Jonge Crysencio
Johan had Summerville al vroeg in het vizier. “Ik ga vaak kijken bij jeugdwedstrijden en toen viel hij me al op. Hij was enorm snel en lichtvoetig, maar ook erg licht. Als je blies, viel hij om. Je ziet dat hij in Engeland flink in het krachthonk heeft gezeten. En zijn rendement lijkt ook een stuk verbeterd.”

“Op 14-jarige leeftijd was zijn moeder mijn collega”, vervolgt Johan. “Zij had niks met dat voetbalwereldje. Er werd aan hem getrokken door Bayern München en Ajax, maar zijn moeder wilde dat hij eerst zijn diploma haalde en lekker in de buurt van Rotterdam bleef.” Uiteindelijk lijkt de overstap naar het buitenland Summerville goed te hebben gedaan. “Het heeft goed voor hem uitgepakt. Ik had hem er bij Feyenoord graag bij gehad. Misschien had hij Berghuis op kunnen volgen; een vaste rechtsbuiten hebben we nu niet echt. Al lijkt een stap terug voorlopig ondenkbaar.”

Carrièrepad
Summerville doorliep van 2008 tot 2019 de jeugd bij Feyenoord, waarna hij uitgeleend werd aan FC Dordrecht en ADO Den Haag. “Hij werd verhuurd aan Dordrecht na een akkefietje met Mats Knoester, de situatie werd onhoudbaar. Later bij ADO hield hij zich in een vrij kleurloos elftal goed staande. Ook was hij altijd betrokken bij de selecties van Jong Oranje. Uiteindelijk kwam het aanbod vanuit Leeds United en dat was te aantrekkelijk om niet op in te gaan. We hebben er een aardige som voor gekregen, maar het had ook een basisspeler voor ons kunnen zijn.”

Foto: @csummerville7 op Instagram