Rotterdamse troubadours zoeken hét nieuwe Rotterdamse levenslied

De Rotterdamse Troubadours Rowan de Vos en Lisse Knaapen, ook wel Maktub, speelden tijdens Het Weekend van de Romantische Muziek in Het Park bij de Euromast twaalf nieuwe levensliederen. De teksten werden geschreven door zes Rotterdamse schrijvers.

Ze bezingen de schaduwzijden van het leven; het gevecht tussen stad en natuur, de depressieve mens, de hoop, het verlangen naar vrijheid en liefde, de hebberigheid en het leven in Rotterdam. Samen met zes Rotterdamse schrijvers is MAKTUB op zoek gegaan naar een Nieuw Levenslied. Geïnspireerd door Jacques Brel, Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, maar dan in een machinekamer aan elektro-analoge instrumenten.

‘‘Een levenslied betekent voor mij het alledaagse leven, waar iemand zich goed in kan herkennen, troost in kan vinden en dat diegene het gevoel heeft dat het nummer over hen gaat’’, aldus Rowan en Lisse.

In een Rotterdams levenslied mogen de volgende dingen niet ontbreken volgens de bezoekers; een stukje ambacht, goede humor en dat het inclusief en divers is, zodat het iedereen zijn verhaal wordt, want Rotterdam is eenmaal divers en inclusief.

Volgens Maktub is het belangrijk dat een levenslied een specifieke plek heeft, zoals Koolmees of de Witte Aap. ‘‘De mensen denken dan ‘oh daar ben ik weleens geweest, dat ken ik’, dat is best tekenend voor een levenslied’’, vertelt Lisse.