Veel restanten van het Rotterdamse koloniale- en slavernijverleden zijn uitgewist door het bombardement van 1940. In 2019 liet de gemeente Rotterdam groot onderzoek naar dit verleden uitvoeren en wat bleek: lang niet alle fysieke sporen zijn uitgewist. Open Monumentendag Rotterdam heeft daarom een speciale route samengesteld om deze plekken en de verhalen erachter te belichten.
Een van de gebouwen uit de route staat aan de Achterhaven in Delfshaven. Daar was in de 17e eeuw een scheepstimmerwerf voor Oost-Indiëvaarders te vinden. Om alle voorraden voor de bouw van schepen op te slaan, werd het VOC Zeemagazijn gebouwd. Na een brand in 1746 bleven alleen de omtrekken staan. Het pand werd opnieuw opgebouwd en werd in 1975 een rijksmonument. Tot 1995 was het gebouw een soda- en zeefabriek. Sinds een paar jaar is het herontwikkeld tot een woongebouw.
Een ander bekend gebouw is het oude koopmanshuis aan de Haringvliet 94 wat tegenwoordig de uitvalsbasis is van het Rotterdams Studenten Gezelschap. In 1894 woonde hier havenbaron A.G. Kröller.
Open Monumentendagen
Deze tweedelige serie is tot stand gekomen in samenwerking met Open Monumentendag Rotterdam. Open Monumentendag Rotterdam vindt plaats op op 11 en 12 september, waarbij de routes met een gids te volgen zijn. Op andere dagen zijn de routes ook te volgen, maar zal niet elk gebouw toegankelijk zijn. Houd ook rekening met de coronamaatregelen tijdens de route.