Ruilen tegen een biertje of bij het grofvuil: zo kom je van jouw kerstboom af

Wie van zijn kerstboom af wil, heeft verschillende mogelijkheden. De makkelijkste manier is de kerstboom bij het grofvuil zetten. Maar lucratief is dat niet bepaald, jouw kerstboom is namelijk geld of zelfs een biertje waard.

OPEN Rotterdam zet hieronder op een rijtje waar jij jouw boom kan inleveren (en wat je ervoor terug krijgt).

Boom bij het grofvuil
Je zult ze vast al hebben zien liggen: kerstbomen naast de wijkcontainers. Tot en met 6 februari haalt de gemeente gratis kerstbomen op. Wie op deze manier de kerstboom inlevert, moet erop letten dat de boom niet op maar naast de containerplaat ligt. “Maak een melding via de MeldR-app (categorie afval, onderwerp kerstbomen) zodat de gemeente weet dat de boom buiten ligt.”

De gemeente haalt de kerstbomen in deze periode apart op voor hergebruik. “Alleen kerstbomen zonder versieringen worden verwerkt”, waarschuwt de gemeente. Van de ingezamelde bomen worden nieuwe producten gemaakt, zoals houten standaardjes voor kaarten of foto’s.

Kerstboom is geld waard
Wie nog een zakcentje wil verdienen aan kerstbomen, kan zijn geluk op. Begin januari geeft de gemeente per ingeleverde boom 50 cent bij speciaal ingerichte inleverpunten. “Als u uw kerstboom inlevert, helpt u om onze straten netjes opgeruimd te houden.” Ook deze bomen krijgen een tweede leven als nieuw product, mits ze zonder versiering worden ingeleverd.

Je mag meerdere bomen per persoon inleveren. “Een leuke activiteit voor kinderen in de kerstvakantie om een extra zakcentje te verdienen”, aldus de gemeente. Alle inleverpunten vind je hier.

“Jij krijgt een lekker biertje en wij krijgen jouw kerstboom. Goede deal toch?”

Biertje?
Bij biercafé Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg kun je ook terecht met je kerstboom. En je krijgt er nog iets voor terug ook: een biertje van het huis. Het bier dat je meekrijgt wordt gebrouwen door gebruik te maken van dennennaalden. De kerstbomen – en dan vooral hun naalden – komen het café dus goed van pas. “Jij krijgt een lekker biertje en wij krijgen jouw kerstboom. Goede deal toch?”

Door de versnipperaar
Twee jaar geleden maakten ze in Hillegersberg een feestje van het inleveren van de kerstbomen. Op de Weissenbruchlaan werd ‘Het Grote Kerstbomen Shredder Feest’ georganiseerd. Alle ingeleverde kerstbomen gingen door de shredder.