Met talksessies maakt Saadienne ‘verborgen onderwerpen’ bespreekbaar

who am i

Pijn, schaamte en verborgen onderwerpen bespreekbaar maken. Het is er de Rotterdamse stichting Who Am I? alles aan gelegen om ‘taboes’ te doorbreken. Taboes tussen aanhalingstekens, want Saadienne en Tiffany van Who Am I? nemen dat woord liever niet in de mond. “Daarmee wordt de drempel om erover te praten alleen maar groter”, zegt Saadienne Conep.

Ze heeft samen met Tiffany een achtergrond als maatschappelijk werker en als docente op het mbo. Met de stichting proberen Saadienne en Tiffany mensen te helpen en te begeleiden die worstelen met kwesties waar ze zelf niet uitkomen. Ze noemen zich vooral een tussenpersoon tussen hulpbehoevenden en zorgverleners.

“Doordat deelnemers zich in verhalen herkennen, stellen ze zich meer open en ontstaat er een gesprek.”

De Rotterdamse wijken in
“We gaan de Rotterdamse wijken in en starten gesprekken met deelnemers – dat zijn de mensen die worstelen met een onderwerp of meer over dat onderwerp willen weten – ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Doordat ervaringsdeskundigen hele rake dingen zeggen, komen deelnemers los. Die herkennen zich in de verhalen en durven zich meer open te stellen. Op die manier ontstaat er een gesprek”, legt Saadienne uit. “Wij zijn eigenlijk de brug tussen de hulpbehoevenden en hulpverleners.”

Ze vertelt dat de stichting zich vooral richt op onderwerpen die te maken hebben met discriminatie, mentale gezondheid, empowerment en seksualiteit. “Soms zien we dat in de ene Rotterdamse wijk bijvoorbeeld huiselijk geweld een rol speelt, terwijl in een andere wijk sommige jongeren te maken hebben met discriminatie of pesten. Daar proberen we op in te spelen. En soms dragen mensen ook zelf onderwerpen aan. Daar staan we altijd voor open.”

Buurthuizen, scholen en theaters
De stichting richt zich met name op Rotterdamse jongeren tussen de 13 en 27 jaar, maar ook op volwassenen. De gesprekken vinden plaats in buurthuizen, op scholen, in theaters of online. Vanavond om 19.00 uur vindt er zo’n online talksessie plaats: ‘Het is oké om jezelf te zijn’. Deze gesprekssessie is gericht op seksuele en genderdiverstiteit.

Niet geheel toevallig valt het evenement precies samen met de Pride Month die deze maand plaatsvindt. “We spelen bij het kiezen van thema’s niet alleen in op wat er in wijken gebeurt, maar proberen ook altijd een actueel haakje te zoeken”, zegt Saadienne.

Saadienne (links) en Tiffany (rechts).

Luisteren
Het heet dan misschien wel een online talksessie, maar naast praten is het ook belangrijk dat er wordt geluisterd. Al is het zeker niet zo dat er een gastheer- of vrouw het woord neemt en dat je als deelnemer alleen maar luistert. “De deelnemers praten altijd het meest. Via allerlei werkvormen – denk aan een quiz, een discussie over stellingen of een interview – proberen we het gesprek op gang te brengen, te inspireren en tegelijkertijd kijkers wat bij te brengen over het onderwerp.”

Alhoewel de stichting Who Am I?! zich richt op Rotterdamse kinderen, jongeren en volwassenen, kan iedereen die dat wil zich aanmelden voor zo’n talksessie. Niet alleen mensen die zelf met het onderwerp worstelen, maar ook geïnteresseerden of mensen die er in hun omgeving mee te maken hebben, zijn welkom.

Online talksessie
De grote online talksessie over seksuele en genderdiversiteit vindt vanavond (maandag 7 juni) van 19.00 uur tot 20.30 uur plaats in Theater Zuidplein. “Samen met de deelnemers gaan we online leren, delen en elkaar inspireren over het onderwerp”, aldus Saadienne. “Dit doen wij niet alleen, maar met een aantal professionals en een ervaringsdeskundige.”.

Aanmelden kan hier.