Petitie ‘behoud Cinerama’ krijgt nieuw leven nu bioscoop weer dreigt te verdwijnen

Rotterdammers starten petitie voor Cinerama: ‘Zijn ze gek geworden?’

Het lot van Cinerama staat weer onder druk. Het contract van de bioscoop op de Westblaak loopt eind 2025 af, waardoor de kans op definitieve sluiting weer naar boven komt. In 2021 was dit ook al het geval, toen de bioscoop zou moeten wijken voor een woontoren. Filmliefhebber Sabine Maertens startte toen een petitie voor het behoud van de bioscoop en haalde duizenden handtekeningen op. Nu, drie jaar later, blaast ze de petitie nieuw leven in.

“Ik vind het heel belangrijk dat Rotterdam zorgvuldig omgaat met wat er nog is”, legt Sabine uit. “We zijn al zoveel oude gebouwen kwijtgeraakt, dat is zonde. De mix van dat oude en nieuwe is wat Rotterdam maakt.” Sabine is niet de enige Rotterdammer die er zo over denkt, haar petitie is binnen een dag namelijk al zo’n 4500 keer ondertekend, en de teller blijft stijgen.

De situatie rond Cinerama is lastig. Het pand is van projectontwikkelaar VolkerWessels en wordt momenteel verhuurd aan Kinepolis, het moederbedrijf van Cinerama. Aan het AD vertelt GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren dat ‘VolkerWessels het pand wil verkopen, maar dat Kinepolis dat niet kan betalen’. Cinerama zelf heeft in dit alles dus niks te zeggen. Daarbovenop komt dat het pand van Cinerama gemeentelijk erfgoed is, dus zijn er strengere richtlijnen omtrent verbouwingen.

Taak van de gemeente
Volgens Sabine is de taak vooral aan de gemeente om Cinerama te redden, zij bepalen namelijk de voorwaarden waaronder herontwikkeld mag worden. “Het is een historische plek. Ik vind het zonde als het wordt gesloopt doordat de gemeente onvoldoende oplet en niet de juiste regels en richtlijnen opstelt.”

In 2021 sterkten Sabines handtekeningen de raadsleden die zich hardmaakten en moties indienden voor het behoud van de bioscoop. Nu hoopt ze ditzelfde effect te bereiken. “Ik zie dat protest en reuring soms echt zin heeft. Het is een klein verzet, maar je weet nooit wat voor effect het heeft. Ik wil de gemeente en projectontwikkelaars lieten zien dat winst ook zit in een leefbare stad, niet alleen in geld.”

Als voorbeeld van succes haalt Sabine het postkantoor op de Coolsingel erbij. Dat zou gesloopt worden voor hoogbouw, maar is nu deels behouden doordat Rotterdam er tegen in opstand kwam. “Het sentiment om het oude te behouden leeft absoluut bij de Rotterdammer.”