Salarisverschil mannen en vrouwen gestegen: ‘Dat vind ik heel bizar in deze tijd dat we allemaal gelijk zijn’

In de afgelopen twee jaar is het salarisverschil tussen mannen en vrouwen groter geworden. Dat terwijl mannen en vrouwen in de jaren ervoor juist steeds gelijker gingen verdienen. Ook krijgen mannen drie keer zoveel extra’s. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse salarisonderzoek van Intermediair en Nyenrode. Open Rotterdam gaat daarom de straat op met de vraag: Wat vind jij van het salarisverschil tussen mannen en vrouwen?

Het salaris verschil is toegenomen van 5 procent naar 7,4 procent. De stijging komt door de inflatie die omhoog gaat en ook door de krappere arbeidsmarkt. De mannen zouden meer hebben geprofiteerd van de loongolf en de onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt.
Een mevrouw die bij de KLM werkt geeft aan: “Ik werk in de cabine daar heb je dat verschil niet, maar ik vind het wel absurd, dit is echt niet van deze tijd”…”Wij hebben daar vakbonden voor en die maken zich daar gelukkig hard voor.”

Niet iedereen kijkt hetzelfde naar de situatie. Een andere vrouw vertelt: “Het is misschien heel erg traditioneel, maar ik denk zelf dat vrouwen misschien wel beter zijn in het zorgen voor de kinderen en het huishouden. Ik denk dat ze daar ook wel rekening mee houden”…”Ik haal meer plezier uit andere zaken dan uit werken, ik denk dat dat het is.”

Naast het salarisverschil is er ook sprake van extra’s die veel mannen krijgen. Denk hierbij aan een tankpas of zelf een auto van de zaak. “Dit vind ik eigenlijk ook niet kunnen, vandaag de dag anno 2023 moet dat gewoon gelijk zijn”, vertelt de mevrouw die bij de KLM werk. “Wij krijgen wel een 13de maand dat is wel zo prettig, maar wel iedereen he dus man en vrouw.”